Steteskop Pintar Buatan Malaysia Peranti Pertama Seumpanya Di Dunia - Semasa | mStar

Steteskop Pintar Buatan Malaysia Peranti Pertama Seumpanya Di Dunia

PETALING JAYA: Stetoskop buatan pintar (artificial intelligence) dari Malaysia akan meningkatkan prosedur seorang doktor untuk mendengar denyutan jantung dan paru-paru dengan lebih baik, kata ketua pengarah Kementerian Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

"Ia akan membantu para doktor mendengar jantung dan paru-paru dengan analisis terperinci dan tepat.

"Stetoskop canggih dan inovatif ini juga akan memperkasakan penjagaan kesihatan luar bandar melalui pengawasan dan pengesanan yang mudah dan tepat terhadap penyakit jantung dan paru-paru," katanya di laman web rasmi Health D-G pada Jumaat.

Noor Hisham berkata, ia adalah peranti pertama di dunia yang telah berkembang dari stetoskop tradisional dan belum dikemas kini dalam tempoh 200 tahun.

Sistem Stethee termasuk tiga produk teras: Stethee Pro, Stethee Vet dan Stethee Edu.

The Stethee Pro telah mendapat kelulusan daripada Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) untuk digunakan oleh para profesional perubatan dan penjagaan kesihatan.

The Stethee direka bentuk untuk berfungsi semudah stetoskop tradisional iaitu membolehkan pengguna mendengar bunyi jantung dan paru-paru dengan teknologi penyaringan canggih, kata Noor Hisham.

Beliau berkata, rakaman itu kemudiannya akan dihantar ke peranti pintar seperti telefon pintar atau tablet melalui ciri Bluetooth dan dianalisis untuk membina tandatangan biometrik peribadi bagi setiap pesakit dalam mengesan kehadiran penyakit jantung atau paru-paru.

steteskop

Artikel Sebelum

Kosmetik Tempatan Kandungi Racun Berjadual

Artikel Berikut

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain