Krisis Air Bukan Rekaan, Fiksyen - Sultan Perak - Semasa | mStar

Krisis Air Bukan Rekaan, Fiksyen - Sultan Perak

KUALA KANGSAR: Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah  bertitah bahawa krisis bekalan air bukan merupakan fiksyen atau cerita rekaan, sebaliknya ia adalah fenomena yang sedang melanda dunia ketika ini.

Baginda bertitah diramalkan bahawa persaingan dan perebutan untuk mendapatkan sumber air boleh menjadi punca yang memungkinkan manusia berperang pada masa akan datang.

"Rakyat wajib sedar bahawa bekalan air yang tidak mencukupi bakal mencetuskan krisis kerana air adalah keperluan paling asas kehidupan dan satu perlima daripada penduduk dunia dilaporkan tidak mendapat akses kepada air yang boleh diminum.

"Kebelakangan ini beberapa kawasan di negara kita turut mengalami krisis kekurangan bekalan hingga catuan air terpaksa dilakukan," titah baginda ketika merasmikan Loji Rawatan Air (LRA) Kampung Senawar di sini pada Selasa.

Sultan Nazrin bertitah dalam usaha meminimumkan bencana daripada risiko yang sedang dihadapi, tindakan secara proaktif, strategik dan terancang perlu dilakukan termasuk memelihara dan memulihara sumber-sumber air serta kawasan tadahan air dengan memastikan alam sekitar yang mapan.

Baginda bertitah usaha lain yang perlu dilaksanakan adalah mengurus sumber air secara bersepadu, menaik taraf sistem air sedia ada dengan merintis teknologi baru serta mempelbagaikan sumber air dengan meneroka sumber alternatif termasuk potensi air bawah tanah air selain penuaian air hujan.

Program pendidikan juga perlu dipergiat agar pengguna sedar dan turut mengambil tanggungjawab memelihara sumber air dan tidak melakukan pembaziran, titah Sultan Nazrin.

Baginda menarik perhatian dengan berkata memelihara dan memulihara sumber air serta budaya menggunakan air secara berhemah dan optimum merupakan tanggungjawab setiap rakyat.

"Rakyat yang selama ini dilahirkan dan dibesarkan dalam persekitaran tropika beranggapan air adalah bahan yang mudah diperoleh wajib disedarkan akan tanggungjawab menghargai air, tidak melakukan pencemaran terhadap sumber-sumber air dan dididik tidak membazir," titah baginda seperti dilaporkan Bernama.

Baginda bertitah program pendidikan tentang nilai dan kepentingan air, serta tanggungjawab bersama untuk memelihara dan memulihara sumber air perlu disemaikan dalam keluarga, sekolah, tempat bekerja, badan-badan bukan kerajaan serta pertubuhan sukarela dan di rumah-rumah ibadat.

Mengenai LRA berkenaan, Sultan Nazrin bertitah ia merupakan langkah bertanggungjawab dalam memenuhi peranan yang amat penting untuk memenuhi keperluan asasi rakyat dan ia perlu dihargai.

"Semoga kualiti hidup rakyat akan terus meningkat dan rakyat pula menunjukkan sifat syukur dengan menghargai persekitaran dan memulihara sumber-sumber air demi kepentingan anak cucu kita di masa hadapan," titah baginda.

Projek pembinaan LRA Kampung Senawar telah dimulakan pada Ogos 2014 dan siap pada April 2016 dengan kos bernilai RM46.2 juta.

Yang turut berangkat pada majlis itu ialah Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim.

Hadir sama Raja Muda Perak, Raja Jaafar Raja Muda Musa dan Raja Puan Besar Raja Nor Mahani Raja Shahar Shah; Raja Di-Hilir Perak, Raja Iskandar Dzulkarnain Sultan Idris; Raja Puan Muda Perak, Tunku Soraya Sultan Abdul Halim serta Pengerusi Jawatankuasa Kemudahan Awam, Infrastruktur, Tenaga dan Air Perak, Datuk Zainol Fadzi Paharudin.

Sultan Nazrin Shah , Krisis Air

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain