Pegawai Kedutaan Korea Utara Mahu Sebab Warganya Ditahan - Semasa | mStar

Pegawai Kedutaan Korea Utara Mahu Sebab Warganya Ditahan

Kim Yu Song (kiri) bersama seorang penterjemah sewaktu membuat kenyataan kepada media di hadapan pintu pagar kedutaan itu pada Jumaat. Foto: Bernama

SEPANG:  Seorang pegawai Kedutaan Korea Utara mendakwa pihak kedutaan itu tidak tahu atas sebab apa seorang warganegaranya berada dalam tahanan polis.

Kaunselor Jim Yu-song berkata demikian kepada pemberita selepas pergi ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sepang dan gagal dalam cubaannya untuk berjumpa warganegara Korea Utara Ri Yong Chol. Yu-song, yang dilihat memasuki perkarangan IPD itu pada 4.15 petang dan beredar 15 minit kemudian, berkata beliau datang untuk berjumpa dengan pegawai polis yang bertanggungjawab untuk mengetahui kenapa warga Korea Utara itu ditahan.

"Kedutaan kami memikul tanggungjawab untuk melindungi kepentingan dan hak warganegara kami... sehingga kini kami tidak tahu sebab bagi penahanannya. 

"Jadi, kami datang ke sini sekali lagi untuk bertanya kepada polis kenapa mereka menahan warganegara kami selama tujuh hari tanpa sebarang sebab... tetapi kami kesal kerana mereka (polis) berada di luar untuk menghadiri mesyuarat di Shah Alam, Selangor," katanya sebelum meninggalkan kawasan itu.

Ketika ditanya adakah pihak kedutaan telah membuat sebarang permohonan untuk berjumpa dengan polis atau pegawai bertanggungjawab bagi kes itu, kaunselor itu berkata: "Tidak". 

"Tetapi, kami berharap polis Malaysia seperti mana termaktub dalam hubungan dua hala antara dua negara, akan bekerjasama dengan kedutaan," katanya. 

Ri Jong Chol ditahan bersama-sama tiga yang lain berhubung kes pembunuhan warga Korea Utara Kim Jong-nam. 

Jong-nam, yang hidup terasing daripada adiknya iaitu pemimpin tertinggi Korea Utara Kim Jong-un, berada di Lapangan Terbang Antarabangsa KL 2 (klia2) pada 8 pagi 13 Februari untuk menaiki penerbangan ke Macau apabila sejam kemudian dua wanita menghampirinya dan menyapu mukanya dengan tapak tangan mereka yang telah disembur dengan cecair beracun.

Jong-nam  yang menggunakan pasport tertera nama Kim Chol, telah meminta bantuan di kaunter khidmat pelanggan di lapangan terbang itu dan segera dibawa ke Hospital Putrajaya tetapi meninggal dunia ketika dalam perjalanan. -Bernama

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain