PM Najib Rasmi Hub Nelayan LKIM Sungai Sembilang - Semasa | mStar

PM Najib Rasmi Hub Nelayan LKIM Sungai Sembilang

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak melihat ikan tuna sambil diberi penerangan oleh Anggota Parlimen Kuala Selangor, Datuk Seri Irmohizam Ibrahim (dua, kiri) di gerai Imran Muhamad, 60, (dua, kanan) dan isteri Junaidah Sukardi, 56 (tiga, kanan) ketika meninjau aktiviti nelayan di Pangkalan Nelayan Sungai Sembilang, Jumaat.

KUALA SELANGOR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak merasmikan Hub Nelayan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Sungai Sembilang sempena program Jom Bantu Rakyat Kuala Selangor, di sini.

Hub nelayan yang berfungsi sebagai pusat kegiatan perikanan untuk nelayan setempat itu merupakan penjenamaan semula pangkalan nelayan Sungai Sembilang yang beroperasi sejak dua tahun lepas.

Pada program sama Najib turut menyampaikan replika cek elaun sara hidup nelayan berjumlah RM3.28 juta bagi dimanfaatkan oleh 951 warga nelayan daerah Kuala Selangor.

Bantuan yang akan diagihkan secara elaun bulanan selama setahun itu diterima Pengerusi Persatuan Nelayan Kampung Sungai Sembilang Kamaruddin Saraf.

Terdahulu, Najib sempat meluangkan masa bersarapan dengan warga nelayan di daerah itu di jeti LKIM Sungai Sembilang.

Najib yang diiringi Pengerusi LKIM Datuk Seri Dr Irmohizam Ibrahim tidak melepaskan peluang menikmati kuih lempeng, iaitu antara pilihan 'pengisi perut' warga nelayan di daerah itu selain nasi lemak dan kuih tradisional Melayu, sebelum turun ke laut.

Perdana Menteri meluangkan masa kira-kira 20 minit bersama golongan itu.

Turut sama Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) Tan Sri Noh Omar serta anggota-anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Barisan Nasional Selangor.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menjamu selera di Atok Asam Pedas sambil beramah mesra dan mendengar keluhan penduduk sekitar Pangkalan Nelayan Sungai Sembilang sempena pogram Jom Tolong Rakyat Parlimen Kuala Selangor, Jumaat. Turut hadir Anggota Parlimen Kuala Selangor, Datuk Seri Irmohizam Ibrahim (kanan).

Perdana Menteri kemudian meluangkan masa bersemuka dan bertanya khabar dengan Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung Persekutuan (JKKKP) Sungai Sembilang.

Pada sesi pertemuan selama 15 minit itu Pengerusi JKKKP Sungai Sembilang Muhammad Radzi Mahmud sempat membangkitkan keperluan kemudahan awam di kawasan berkenaan kepada Perdana Menteri.

Muhammad Radzi ketika ditemui kemudian, berkata kemudahan awam seperti Pusat Transformasi Luar (RTC) dilihat perlu dibina di kawasan itu memandangkan ia merupakan pusat setumpu yang mempunyai pelbagai agensi penguatkuasaan.

Pesisir pantai kawasan ini amat memerlukan penguatkuasaan yang lebih kerana nelayan terdedah kepada ancaman bot pukat tunda, penggunaan jaring yang mengganggu hasil laut selain aktiviti curi benih kerang.

"Oleh itu, kami memerlukan kehadiran Jabatan Perikanan dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia di kawasan ini selain bantuan bot pelancong untuk aktiviti pelancongan tani serta dana untuk koperasi," katanya.

Difahamkan kewujudan RTC itu boleh memberi manfaat kepada lebih 5,000 penduduk kampung tersebut selain dua kawasan berdekatan iaitu Kampung Tambak Jawa dan Jeram.

Sebelum mengakhiri lawatan di kawasan berkenaan, Najib sempat melawat gerai-gerai ikan dan hasil laut di pangkalan Sungai Sembilang sebelum bergerak ke Ijok bagi sesi bertemu rakyat.

Sementara itu, nelayan yang ditemui semasa program berkenaan melahirkan rasa terharu dan berterima kasih kepada Perdana Menteri atas keprihatinan kerajaan persekutuan terhadap nasib mereka.

Sulaiman Abu Bakar, 58, berkata bantuan sara hidup yang diberi oleh kerajaan kepada nelayan amat membantu mereka terutama ketika musim tengkujuh atau cuaca buruk.

"Nelayan ini bergantung kepada cuaca, cuaca elok bolehlah ke laut, duit bantuan ini betul-betul membantu dari segi perbelanjaan kami jika tidak dapat turun ke laut," katanya yang sudah 20 tahun menjadi nelayan.

Bagi Abdul Rashad Abdul Jalil, 63, pula bantuan sara hidup yang disalurkan kepada nelayan itu menunjukkan kerajaan persekutuan amat mendahulukan rakyat dan sering prihatin terhadap nasib nelayan yang berpendapatan tidak menentu.

Katanya walaupun bantuan sara hidup yang diberikan bukan satu jumlah yang besar, ia amat bermakna bagi para nelayan terutamanya ketika cuaca buruk dan tidak dapat turun ke laut.

"Bantuan sara hidup dan pelbagai bantuan lagi yang diberi oleh kerajaan persekutuan kepada kami adalah amat dihargai," katanya kepada Bernama.

Najib , LKIM , Sungai Semilang

Artikel Sebelum

Jamal Direman Lima Hari

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain