Rakyat Malaysia Ditahan Sorok Dadah Dalam Seluar Dalam - Semasa | mStar

Rakyat Malaysia Ditahan Sorok Dadah Dalam Seluar Dalam

SINGAPURA: Seorang penunggang motosikal rakyat Malaysia ditahan di Pusat Pemeriksaan Tuas selepas dadah jenis heroin dengan berat kira-kira 900g ditemui dalam seluar dalamnya.

Lelaki berusia 23 tahun itu ditahan di zon ketibaan motosikal oleh pegawai Pihak Berkuasa Imigresen dan Pusat Pemeriksaan (ICA)
pada pukul 6.10 pagi  Rabu.

Semasa melakukan pemeriksaan ke atasnya, pegawai ICA mengesyaki lelaki itu telah menyembunyikan dadah dalam seluar dalamnya dan memaklumkan kepada pegawai Biro Narkotik Pusat (CNB).

Pegawai-pegawai CNB menjalan pemeriksaan ke atas lelaki itu dan menjumpai heroin yang dianggarkan bernilai lebih S$ 63,000 (RM195,000).

Dia kini telah diletakkan di bawah tahanan.

"Akta Penyalahgunaan Dadah memperuntukkan hukuman mati jika jumlah diamorphine (atau heroin tulen) yang diperdagangkan melebihi 15g," menurut ICA dan CNB dalam satu kenyataan akhbar pada Khamis.

Jumlah itu bersamaan dengan 1,250 batang straw, cukup untuk digunakan oleh kira-kira 180 orang yang menyalahgunakannya selama seminggu.

"Sempadan pintu masuk adalah barisan pertama pertahanan kita dalam menjaga keselamatan Singapura, dan pemeriksaan keselamatan adalah penting untuk keselamatan negara kita.

"Agensi-agensi Home Team akan terus menjalankan pemeriksaan ke atas penumpang dan kenderaan di tempat pemeriksaan untuk mengelakkan percubaan menyeludup manusia, ubat-ubatan, senjata, bahan letupan dan barang seludup lain yang tak diingini," kata kenyataan akhbar. - The Straits Times/Asia News Network

sorok dadah , heroin

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan