Petronas Kurang Pengeluaran Beri Kesan Minimum Kepada Hasil Kerajaan - Semasa | mStar

Petronas Kurang Pengeluaran Beri Kesan Minimum Kepada Hasil Kerajaan

KUALA LUMPUR: Menteri Kewangan Kedua Datuk Johari Abd Ghani berkata rancangan Petroliam Nasional Bhd (Petronas) untuk mengurangkan pengeluarannya pada Januari 2017 tidak akan memberi kesan ketara kepada hasil kerajaan.

Bercakap kepada pemberita hari ini, beliau berkata kesan pengurangan pengeluaran akan diimbangi dengan kenaikan harga minyak.

"Sekarang Petronas mengeluarkan hampir 500,000 tong. Potongan tersebut di bawah lima peratus.

"Walaupun dipotong, kita lihat harga minyak telah meningkat. Mungkin kita tidak berapa nampak impaknya," katanya ketika ditemui pada majlis sambutan ulang tahun ke-20 Rapid KL LRT Laluan Ampang di sini.

Turut hadir pada majlis berkenaan ialah Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Prasarana Malaysia Bhd Datuk Seri Azmi Abdul Aziz serta bekas Datuk Bandar Kuala Lumpur Tan Sri Dr Elias Omar.

Pada Rabu, syarikat minyak nasional itu menyatakan akan mengurangkan sehingga 20,000 tong sehari (bpd) minyak mentah daripada pengeluaran purata negara bermula Januari ini.

Petronas berkata pelarasan secara sukarela itu merupakan respons kepada  persetujuan yang dicapai di Vienna, Austria, pada 10 Dis 2016 antara Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Petroleum (Opec) dan pengeluar bukan OPEC untuk mengurangkan pengeluaran.

Johari berkata pengurangan pengeluaran global oleh negara-negara Opec dan bukan Opec telah membantu menstabilkan harga minyak mentah dunia.

Sementara itu, Azmi berkata MRT Sungai Buloh-Kajang telah mencatatkan jumlah  penumpang sebanyak 60,000 orang sehari sejak dilancarkan pada 15 Disember, dan dijangka terus meningkat.

Mengenai Rapid KL LRT Laluan Ampang, beliau berkata, ia telah mencatatkan lebih dua bilion penumpang dalam tempoh 20 tahun operasi.

Petronas , Opec , Datuk Johari Abd Ghani

Artikel Sebelum

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain