TLDM Wujud Armada Baharu Di Sepanggar - Semasa | mStar

TLDM Wujud Armada Baharu Di Sepanggar

GAMBAR FAIL

KOTA KINABALU: Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) kini dalam proses penstrukturan semula armadanya dengan akan mewujudkan satu lagi armada yang berpangkalan di Sepanggar dekat sini, sekali gus menjadikan dua armada bakal beroperasi pada tahun depan.

Panglima Tentera Laut Tan Sri Ahmad Kamarulzaman Ahmad Badaruddin berkata pewujudan armada itu adalah sejajar dengan komitmen kerajaan untuk memantapkan kawalan keselamatan perairan negara khususnya di Sabah dan Sarawak sentiasa berada pada tahap tinggi.

"TLDM dalam proses untuk menstruktur semula armada (bagi menjadikan) kepada dua iaitu armada timur dan armada barat. Buat masa ini, TLDM mempunyai armada yang berpangkalan di Lumut, Perak.

"Armada yang akan berpangkalan di Sepanggar akan bertanggungjawab bagi keselamatan maritim di Sabah dan Sarawak... ia akan dilaksanakan tahun depan, kita akan ada dua armada," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyempurnakan upacara pelucutan tauliah Kapal Tunda Diraja (KTD) Kepah di Jeti Pangkalan TLDM Sepanggar, dekat sini, Rabu.

Ahmad Kamarulzaman berkata lebih banyak kapal dijangka ditempatkan di armada bagi tujuan memperkasa kawalan keselamatan perairan negara.

Dalam pada itu, katanya TLDM turut mempunyai perancangan mewujudkan Markas Wilayah Laut 4 berpangkalan di Bintulu pada tahun depan dan lokasi sesuai telah dikenal pasti.

"Kami yakin kami dapat mewujudkan Markas Wilayah 4 di Bintulu menjelang tahun depan. Kami sedang mengkaji untuk mengoptimumkan infrstruktur sedia ada di Bintulu (pelabuhan).

"Kami sedang mengkaji untuk menjalin kerjasama dengan agensi relevan tanpa perlu membelanjakan bajet tinggi untuk membina markas baharu," katanya.

Mengenai KTD Kepah, katanya, pelucutan tauliah itu merupakan satu titik permulaan bagi Pelan Transformasi TLDM 15-5, iaitu usaha penjimatan kos untuk mengurangkan daripada 15 kepada lima kelas kapal, dan kapal-kapal lama yang memerlukan kos penyelenggaraan tinggi.

Ahmad Kamarulzaman berkata KTD Kepah telah berkhidmat selama 36 tahun dalam TLDM dan pernah diterajui oleh 27 Pegawai Memerintah selain banyak sumbangan dalam pengoperasian kapal TLDM di perairan. - BERNAMA

TLDM

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain