MPI Cadang Program Forum Media Kebangsaan Diperluas

Ahli Pemegang Amanah Institut Akhbar Malaysia (MPI) Dr Mohd Safar Hasim (tengah) bersama Ketua Pegawai Eksekutif MPI Datuk Dr Chamil Wariya (empat, kiri) memotong pulut kuning simbolik sambutan ulang tahun ke-50 MPI pada Majlis Forum Media Kebangsaan 2016 pada 28 September 2016. - BERNAMA

KUALA LUMPUR: Institut Akhbar Malaysia (MPI) bercadang memperluaskan program Forum Media Kebangsaan yang penganjurannya kini tertumpu di ibu kota, ke seluruh negara pada masa akan datang.

Ketua Pegawai Eksekutif MPI Datuk Dr Chamil Wariya berkata program tersebut yang melibatkan kerjasama Universiti Teknologi MARA (UiTM), akan turut melibatkan pusat pengajian kewartawanan media dan komunikasi termasuk universiti awam yang lain.

"Barulah program ini benar-benar menjadi kebangsaan dalam erti kata ia bergerak ke segenap pelosok tanah air kita," katanya dalam ucapan aluan pada Forum Media Kebangsaan 2016 di sini Rabu.

Forum bertemakan "Hala Tuju dan Masa Depan Kewartawanan di Malaysia" itu merupakan yang ketiga dianjurkan MPI.

Forum berkenaan diadakan dengan kerjasama Institut Pengajian Kewartawanan UiTM (IJS-UiTM).

Chamil berkata penganjuran forum kali ini juga bersempena sambutan ulang tahun ke-50 MPI yang ditubuhkan pada 28 Sept 1966 oleh bekas Perdana Menteri, Almarhum Tunku Abdul Rahman.

Forum Media Kebangsaan yang merupakan wacana ilmu, membincangkan pelbagai isu semasa media dan disertai lebih 150 pengamal media, ahli akademik dan pelajar pasca siswazah jurusan media dan kewartawanan.

Panelis yang mengambil bahagian termasuk Pengarah Institut Kajian Etnik (KITA) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Profesor Ulung Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin, Penasihat Eksekutif Editorial Kumpulan Media Karangkraf Datuk Abdul Jalil Ali dan Pengarang Kumpulan Harian Metro Datuk Mustapa Omar.

Antara topik yang dibicarakan "Media, Undang-Undang dan Negara", "Mendepani Cabaran dan Agenda Media Antarabangsa" dan "Media, Demokrasi dan Hubungan Etnik di Malaysia."

Turut diadakan pada forum berkenaan ialah pameran dokumen dan foto mengenai penubuhan MPI selama 50 tahun, organisasi yang berperanan sebagai penyedia latihan kewartawanan jangka pendek dan mengiktiraf karya kewartawanan negara ini. - BERNAMA

MPI, Forum Media Kebangsaan

Artikel Sebelum

Pemimpin Adil Lebih Penting - Dr. Asri

Artikel Berikut

Ketua Bahagian MCA Tebrau Letak Jawatan

Klik

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain