Migrasi Air: Kerajaan Kelantan Berterima Kasih Kepada Kerajaan Persekutuan - Semasa | mStar

Migrasi Air: Kerajaan Kelantan Berterima Kasih Kepada Kerajaan Persekutuan

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bersama Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob (dua, kiri) menyaksikan pemerteraian perjanjian penstrukturan semula industri perkhidmatan bekalan air antara Kerajaan Persekutuan dan Kelantan di Bangunan Perdana Putra, Rabu.
 Ketua Setiausaha Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Dr Zaini Ujang (kiri) mewakili Kerajaan Persekutuan bertukar dokumen dengan Pengerusi Lembaga Pengarah Air Kelantan Sdn Bhd Datuk Hanifa Ahmad.
-fotoBERNAMA
KOTA BHARU: Kerajaan Kelantan mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Persekutuan selepas memuktamadkan Penstrukturan Semula Industri Perkhidmatan Bekalan Air Negeri Kelantan setelah permohonan dibuat pada 2008.

Menteri Besarnya Datuk Ahmad Yakob berkata dengan termeterainya perjanjian itu, peruntukan kewangan bagi Program Pembangunan Bekalan Air di masa hadapan akan lebih terjamin, serta komitmen daripada kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri akan lebih kukuh dalam menjamin perkhidmatan bekalan air ditingkatkan dalam masa terdekat.

"Peruntukan kewangan ini diperlukan demi untuk merealisasikan Rancangan Pembangunan Hiliran Bekalan Air Negeri Kelantan yang sekian lama dipohon daripada Kerajaan Persekutuan oleh Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) melalui Kerajaan Kelantan.

"Walaupun peruntukan disalurkan dalam tiga Rancangan Malaysia lalu, namun masih banyak lagi peruntukan kewangan yang diperlukan bagi melestarikan perkhidmatan bekalan air Negeri Kelantan," katanya dalam satu kenyataan di sini, malam Rabu.

Pada Rabu, kerajaan Persekutuan dan Kelantan memuktamadkan Penstrukturan Semula Industri Perkhidmatan Bekalan Air Negeri Kelantan yang bakal memanfaatkan 1.6 juta pengguna di negeri itu dengan perkhidmatan air yang lebih mampan.

Rundingan penstrukturan semula industri perkhidmatan bekalan air negeri Kelantan antara kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri Kelantan bermula sejak 2008 tanpa sebarang penyelesaian dan kemelut itu telah menjejaskan industri perkhidmatan bekalan air, khususnya berkaitan kualiti dan kuantiti air di negeri ini.

Kelantan merupakan negeri kelapan yang melaksanakan penstrukturan semula perkhidmatan bekalan air seperti diperuntukkan di bawah Akta 655 selepas Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Selangor, Perlis dan Perak.

Ahmad berkata pada 2001, kerajaan negeri telah mendapat pinjaman sebanyak RM600 juta daripada kerajaan Persekutuan untuk tempoh 15 tahun, namun keperluan sebenar untuk jangka masa tersebut adalah sebanyak RM2 bilion.

"Sebelum itu, segala pembiayaan pembangunan air di Kelantan oleh AKSB dibantu sepenuhnya oleh kerajaan negeri dan Kelantan sebenarnya memerlukan lebih RM5 bilion bagi membangunkan bekalan air 'Lost Development Years' bagi memenuhi permintaan pengguna yang meningkat tiga peratus setiap tahun," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain