Dulu Polis Olok-Olok, Kini Polis Beruniform - Semasa | mStar

Dulu Polis Olok-Olok, Kini Polis Beruniform

Timbalan Ketua Polis Melaka Datuk Ruslan Hassan melihat sijil kepujian yang diterima ASP Balan.
MELAKA: Ketika masih kecil, sekitar tahun 1970-an, A. Balan hanya mahu menjadi lelaki baik setiap kali dia dan rakan-rakannya bermain adegan 'polis dan pencuri' olok-olok.


Pengalaman memegang watak baik itu bersama kanak-kanak lain di sebuah ladang di Sunggala, Port Dickson, telah memberikan ilham buat dirinya untuk meneruskan kerjaya dalam bidang penguatkuasaan undang-undang.

"Masa itu kami tak ada gajet. Oleh itu, kami akan berkumpul setiap petang untuk bermain 'polis dan pencuri'.

"Saya sentiasa jadi inspektor yang membawa pasukan saya pergi menangkap 'penjenayah' yang bersembunyi di belakang pokok kelapa sawit dan getah.

"Sebagai inspektor, saya dipanggil tuan, dan peranan saya adalah untuk mengenal pasti tempat persembunyian 'penjenayah' dan membawa pasukan saya menangkap mereka," kata Balan, 55 tahun, yang kini memegang pangkat Asisten Superintendan.

Sempena sambutan Hari Polis pada Jumaat, Balan menerima pengiktirafan untuk kecekapan beliau memerangi jenayah di Ibu Pejabat Polis Melaka di Bukit Beruang di sini.

Balan berkata dia mula menyimpan cita-cita untuk menjadi polis sejak kecil dan memohon untuk menyertai pasukan itu selepas menamatkan pendidikan menengah.

"Ibu bapa tidak mampu menghantar saya ke pendidikan tinggi dan saya gembira apabila ditawarkan menyertai pasukan polis sebagai konstabel pada tahun 1982," katanya.

Balan berkata pegawai atasannya telah menggalakkan beliau untuk meneruskan pengajian semasa dalam perkhidmatan dan beliau telah menduduki beberapa peperiksaan sebelum dinaikkan pangkat inspektor pada tahun 1988.

Sejak itu, beliau telah berkhidmat di pelbagai jabatan termasuk narkotik, jenayah komersial, pentadbiran dan siasatan jenayah di Johor, Kelantan dan Selangor.

Beliau telah dinaikkan pangkat ASP pada tahun 2006 dan telah dihantar ke Melaka tiga tahun lalu dan kini bertugas di Jabatan Siasatan Jenayah.

Balan berkata pasukan itu telah menjadi platform untuk beliau cemerlang dalam kerjayanya dan sering diberi ganjaran oleh pihak atasan jika berjaya menyelesaikan tugas-tugas dengan cekap.

"Bukan mudah bagi seorang anak penoreh getah untuk melangkah ke universiti dan saya mengucapkan terima kasih kepada pasukan ini yang membuka pintu kepada saya untuk menjadi pegawai berpangkat tinggi," katanya.

Balan berkata beliau bangga kerana ketiga-tiga anaknya bergelar graduan dan tidak melalui penderitaan yang sama sepertinya.

Hari Polis , A. Balan

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Lebih Artikel