Guan Eng, Pemilik Asal Banglo Akan Dipanggil Beri Keterangan - KPN - Semasa | mStar

Guan Eng, Pemilik Asal Banglo Akan Dipanggil Beri Keterangan - KPN

Banglo yang dibeli Lim Guan Eng di Jalan Pinhorn, Georgetown.

KUALA LUMPUR: Polis akan mengambil keterangan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dan pemilik asal banglo di Jalan Pinhorn, Georgetown, Phang Li Koon dalam masa terdekat.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, pihaknya telah membuka kertas siasatan selepas menerima laporan polis daripada pelbagai pihak berhubung isu penjualan banglo itu.

Menurutnya, siasatan yang dilakukan pihaknya berbeza dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana siasatan polis menjurus kepada perakuan palsu.

"Kita telah mulakan siasatan dan akan panggil saksi-saksi yang terlibat termasuk Lim dan Phang pasa bila-bila masa," katanya pada sidang media selepas Perbarisan Peringatan Hari Polis Ke-209 di Pulapol, di sini, Jumaat.

Pada persidangan Dewan Rakyat Khamis lepas, Datuk Shabudin Yahaya (BN-Tasek Gelugor) yang juga Pengerusi Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang, meminta Jabatan Penilaian dan Pembangunan Harta membuat penilaian berhubung hartanah berharga RM2.8 juta yang dibeli oleh Lim, yang juga Anggota Parlimen Bagan, di Jalan Pinhorn, sedangkan nilai semasa rumah itu adalah lebih RM3 juta. 

Shabudin turut meminta SPRM menyiasat dakwaan penjualan beberapa lot tanah di Pulau Pinang yang dikatakan asalnya diperuntukkan untuk pembinaan rumah Projek Perumahan Rakyat Termiskin.

Phang pula dalam akuan berkanunnya pada Selasa lepas menyatakan dia menjual banglo itu atas dasar rela hati antara pembeli dan penjual pada harga RM2.8 juta, yang dipersetujui melalui perjanjian bertarikh 23 Jun 2014.

Menurut Phang, penjualan rumah itu tidak memberinya sebarang manfaat daripada kerajaan negeri, dan beliau tidak ditekan atau dipaksa atau telah dipengaruhi dengan cara yang tidak sewajarnya oleh ketua menteri atau mana-mana pihak supaya menjual rumah berkenaan.

Rabu lalu, SPRM menerima lapan aduan daripada pelbagai pihak berhubung isu pembelian banglo berkenaan. - Bernama

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Artikel Lain