Mangsa Dera Diselamatkan Orang Awam

SEREMBAN: Budak lelaki berusia tiga tahun yang didakwa menjadi mangsa penderaan oleh bapanya sendiri telah diselamatkan, hasil campur tangan awam.

Mangsa cedera teruk akibat dipukul dengan tali pinggang, meninggalkan kesan lebam di bahagian belakang dan lain-lain bahagian badan.

Penyelamatnya, S. Andrew, 45, berkata beliau secara kebetulan terjumpa mangsa ketika dalam perjalanan pulang selepas makan malam di Taman Seri Pulai, Temiang.

"Ketika saya sedang berjalan dengan seorang kawan, saya ternampak seorang dewasa berkelakuan agresif dalam teksi.

"Apabila saya menghampirinya, dia menghentikannya dan saya dapat melihat kanak-kanak yang hanya memakai lampin sedang meraung," katanya kepada pemberita selepas menerima surat pujian daripada Ketua Polis Daerah Seremban ACP Muhd ​​Zaki Harun.

Andrew berkata beliau juga dapat melihat kesan lebam di belakang kanak-kanak itu walaupun dia sedang berdiri di luar kenderaan.

"Saya telah melihat budak lelaki yang sama beberapa hari yang lalu dan mengesan kecederaan di atas matanya.

"Apabila saya bertanya kepada bapanya, dia memberitahu saya bahawa anaknya telah jatuh," katanya sambil menambah beliau mengambil keputusan untuk melaporkan perkara itu.

Muhd ​​Zaki berkata polis menahan seorang lelaki yang berikutan laporan Andrew.

"Siasatan awal mendapati isteri suspek telah meninggalkannya," katanya.

Difahamkan, suspek dan mangsa telah tinggal di dalam teksi sejak beberapa minggu yang lalu. Muhd ​​Zaki berkata, polis mengklasifikasikan kes itu di bawah seksyen 31 (1) (a) Akta Kanak-Kanak.

Pesalah boleh dikenakan hukuman penjara sehingga 10 tahun dan denda sehingga RM20,000 atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Beliau juga mengucapkan terima kasih kepada Andrew kerana menjadi warganegara yang bertanggungjawab dan menggesa orang ramai untuk mencontohi beliau.

Dera kanak-kanak

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain