Bajet 2016: Dana RM300 Juta Tumpu Kesejahteraan Orang Asli - Semasa | mStar

Bajet 2016: Dana RM300 Juta Tumpu Kesejahteraan Orang Asli

KUALA LUMPUR: Kemajuan dan kebajikan Orang Asli terus diberi keutamaan apabila RM300 juta diperuntukan khusus untuk masyarakat itu menerusi Bajet 2016 yang dibentangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di Dewan Rakyat, Jumaat.

Antara yang diberi perhatian khusus ialah pendidikan generasi muda Orang Asli dengan RM45 juta daripada jumlah berkenaan diperuntukkan bagi bantuan makanan tambahan, wang saku dan tambang pengangkutan sekolah.

Dalam bajet bertemakan 'Mensejahtera Kehidupan Rakyat', Najib berkata kerajaan juga akan melaksanakan pembangunan perkampungan bersepadu, antaranya di Sungai Siput, Perak yang merangkumi pembinaan jalan perhubungan, penyediaan bekalan elektrik dan air terawat dengan peruntukan RM80 juta.

Selain itu, RM25 juta akan digunakan untuk Projek Pembangunan Ekonomi Orang Asli menerusi projek pembangunan ladang getah dan kelapa sawit serta tanaman kontan bagi memastikan tahap hidup masyarakat itu terus meningkat, katanya. -- BernamaOrang Asli , Bajet 2016

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain

Signal dijangka pesaing utama WhatsApp