Peranan Muhyiddin, Shafie Perkuat Umno Perlu Dihormati - Syed Ali - Semasa | mStar

Peranan Muhyiddin, Shafie Perkuat Umno Perlu Dihormati - Syed Ali

Syed Ali
Syed Ali Alhabshee.

PETALING JAYA: Datuk Seri Syed Ali Alhabshee meminta semua anggota Umno supaya menghormati peranan timbalan presiden, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan naib presiden, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal untuk memperkuatkan perjuangan parti.

Ketua Umno Bahagian Cheras itu berkata, walaupun Muhyiddin dan Shafie tidak lagi berada dalam kabinet tetapi tidak bermakna mereka tidak boleh memberikan sumbangan kepada parti.

Menurutnya, semua pihak dalam parti perlu berganding bahu dan bergerak dalam satu pasukan yang jitu.

“Sebagaimana kita menghormati dan menyokong Datuk Seri Najib Tun Razak selaku Presiden Umno, maka Timbalan Presiden juga sepatutnya berada di tempat yang sama demi kepentingan parti.

“Sekarang bukan lagi masanya untuk kita saling curiga-mencurigai antara satu sama lain. Peranan mereka tidak boleh dihalang jika kita ingin menguatkan Umno terutama untuk berdepan dengan pilihan raya umum akan datang,” katanya dalam kenyataan di blog, umnobahagiancheras.blogspot.com.

Syed Ali mendakwa, pihak pembangkang sememangnya mahu melihat keretakan dan kriris kepimpinan berlaku dalam Umno.

Beliau bagaimanapun tidak menolak kemungkinan terdapat pihak di kalangan anggota parti yang sengaja mencetuskan suasana tidak tenteram dengan melaga-lagakan sesama pemimpin.

Menurut Syed Ali, peranan dan kedudukan dalam kepimpinan parti dan pentadbiran kerajaan merupakan dua perkara yang berbeza.

“Selagi seseorang itu masih memegang jawatan tertinggi dalam hierarki parti, maka menjadi kewajipan ahli-ahli Umno untuk menghormatinya,” tegas beliau.

Sehubungan itu katanya, Muhyiddin dan Shafie telah dipilih oleh perwakilan Umno menerusi perhimpunan agung parti dan mandat itu seharusnya dihormati.

Muhyiddin dan Shafie digugurkan dari rombakan Kabinet pada 28 Julai lalu.

 

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

"Saya luah perasaan bukan menuduh" - Irfan