Perairan Malaysia Tetap Selamat - Johari Baharom - Semasa | mStar

Perairan Malaysia Tetap Selamat - Johari Baharom

Kapal tangki MT Joaquim.

SIBU: Masyarkat perkapalan antarabangsa diminta agar tidak bimbang dengan ancaman lanun atau perompak semasa melalui perairan Malaysia kerana tahap keselamatannya sentiasa terjamin.

Timbalan Menteri Pertahanan Datuk Wira Mohd Johari Baharom berkata aset keselamatan negara sentiasa diletak dalam keadaan siap siaga di samping Malaysia mendapat kerjasama erat daripada negara jiran pesisir perairan seperti Indonesia, Singapura dan Vietnam.

Beliau berkata dengan kerjasama erat itu sebarang kejadian rompakan ke atas kapal dapat diselesai dengan berkesan.

“Walaupun Malaysia mempunyai perairan yang luas dan aset keselamatannya tidak sebanyak seperti China dan Amerika Syarikat, namun negara dapat menjaga keselamatan perairan dengan kerjasama erat yang diberikan negara-negara serantau," katanya kepada pemberita pada majlis sambutan Hari Pahlawan ke-55 dan pelancaran Kempen Tabung Pahlawan peringkat negeri pada Ahad.  

Beliau diminta mengulas mengenai kejadian rompakan kapal yang terbaharu yang melibatkan sebuah kapal tangki MT Joaquim yang membawa muatan 3,500 metrik tan minyak mentah bernilai kira-kira RM2.8 juta.

Ia dilaporkan hilang pada malam Sabtu ketika dalam pelayaran ke Langkawi dari Tanjung Pinang, Indonesia dan ditemui hari ini.

Kejadian dua bulan sebelum ini turut melibatkan kehilangan sebuah kapaltangki iaitu MT Orkim Harmony yang membawa petrol bernilai RM21 juta yang kemudian ditemui semula. 

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain