suria

Mueller Umum Struktur Operasi MAS

Christoph Mueller.

PETALING JAYA: Malaysia Airlines Bhd mengumumkan struktur operasi syarikat tersebut dengan menampilkan beberapa muka baharu dalam pasukan pengurusan kanan.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Christoph Mueller telah membahagikan operasi syarikat tersebut kepada lapan bahagian.

Daripada lapan bahagian, jawatan empat tertinggi lagi masih kosong.

Ini bermaksud syarikat penerbangan itu masih mencari calon sesuai untuk mengisi jawatan berkenaan.

Empat jawatan tersebut adalah ketua komersial, ketua pegawai kewangan komersial, peguam eksekutif dan ketua strategi dan PMO.

Daripada empat jawatan yang telah diisi, tiga adalah baharu dalam syarikat penerbangan itu.

Mereka adalah Ketua Pegawai Operasi, Peter Bellew; Ketua Pegawai Maklumat, Tan Kok Meng dan Ketua Pegawai Sumber Manusia Interim, Claudia Maria Cadena Tarazona.

Ketua Pegawasan Keselamatan Korporat, Datuk Kapten Badrul Hisham Yusoff dibawa masuk dari syarikat penerbangan itu yang lama (MAS).

Ini juga merupakan kali pertama syarikat tersebut akan mempunyai ketua pegawai operasi di Bellew yang sebelum ini dikenali sebagai Ryanair.

Selain daripada lapan bahagian syarikat penerbangan itu turut akan memilik empat anak syarikat yang merangkumi FireFly, MasWings, Mas Ground Pengendalian Sdn Bhd dan MAB Engineering Sdn Bhd.

Bekas Ketua Penstrukturan MAS, Mohd Nadzir Mohd Basir adalah Ketua Pegawai Eksekutif baru MAB Ground Handing manakala Azhari Mohd Dahlan (kini ketua perkhidmatan kejuruteraan) adalah CEO MAB Engineering Services Sdn Bhd.

FireFly dan MAS Wings kekal diterajui oleh Ignatius Ong dan Kapten Ritzerwan Rashid.

Dibawa penstrukuturan lama, syarikat penerbangan itu memiliki 11 bahagian utama di mana ketua melaporkan secara terus kepada CEO dan 210 unit perniagaan.

Walaupun beberapa pekerja asing diambil untuk menguruskan fungsi utama dalam syarikat itu, pencarian terhadap lebih ramai pekerja berbakat sedang dilakukan walaupun MAS menamatkan kontrak  6,000 pekerjanya.

Pada Khamis, satu memo bertarikh 30 Jun dihantar kepada kakitangan memaklumkan kepada mereka mengenai carta organisasi sementara untuk syarikat penerbangan baharu, MAB, yang akan berkuatkuasa pada 1 September bagi mengambil alih operasi MAS.

Beberapa kakitangan melahirkan rasa kecewa kerana mereka menjangkakan perubahan besar-besaran di tingkat kedua dan ketiga.




Christoph Mueller, MAS

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Tiada Dana Diberikan Kepada PM - 1MDB

Artikel Lain