ISM Bukan Usaha Bermusim - Semasa | mStar

ISM Bukan Usaha Bermusim

KUALA LUMPUR: Indeks Syariah Malaysia (ISM) yang dilancarkan dalam usaha mengukur dan menilai tahap keseriusan usaha kerajaan dalam mencapai Maqasid Syariah merupakan usaha berterusan dan bukan bersifat bermusim, persidangan Dewan Rakyat diberitahu pada Rabu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata sebagai usaha permulaan, selepas penubuhan Jawatankuasa Tadbir Urus ISM, satu profil korporat telah dilancar pada 14 Mei lalu bagi menerangkan secara umum mengenai ISM.

"Profil ini akan diedarkan kepada semua pihak yang terlibat dalam penyelidikan ISM, seterusnya beberapa perancangan yang bersifat strategik secara berfasa yang melibatkan pelbagai peringkat pembuat dasar, pelaksana dan masyarakat awam serta saluran media sedang diatur Jakim (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) supaya pemahaman lebih jelas tentang ISM dapat diberikan secara menyeluruh," katanya.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Datuk Mas Emeryati Samsudin (BN-Masjid Tanah) apakah usaha kerajaan bagi memastikan ISM merupakan projek berterusan dan bukan hanya sekadar melepaskan batuk di tangga.

Berhubung usaha kerajaan bagi memastikan ISM difahami sepenuhnya oleh masyarakat dan menjadi negara contoh, beliau berkata program pencerahan dan penerangan akan diadakan dari semasa ke semasa supaya masyarakat berpengetahuan dan tidak dipengaruhi persepsi kurang tepat.

"ISM juga adalah untuk menjelaskan salah faham segelintir rakyat Malaysia yang mengatakan bahawa sistem pentadbiran negara selama ini tidak mengikut prinsip-prinsip Islam.

"Langkah ini juga diharap dapat membuka mata negara-negara Islam yang lain bahawa Malaysia serius dalam melaksanakan prinsip syariah dalam pentadbiran negara untuk kesejahteraan rakyatnya," kata Jamil Khir.

Pada 10 Feb lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak melancarkan ISM yang merupakan produk pelengkap tadbir urus Islam di negara ini melalui pengukuran tuntutan syarak yang lebih menyeluruh.

Indeks pertama seumpamanya yang pernah dibangunkan di dunia itu akan menilai dan mengukur keseriusan kerajaan dalam mencapai lima aspek Maqasid Syariah (dikehendaki oleh syarak) iaitu pemeliharaan agama, pemeliharaan nyawa, pemeliharaan akal, pemeliharaan keturunan dan pemeliharaan harta.

ISM

Artikel Berikut

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain