PRK Rompin: Kemenangan BN Tak Bermakna Rakyat Terima GST Sepenuhnya - Muhyiddin - Semasa | mStar

PRK Rompin: Kemenangan BN Tak Bermakna Rakyat Terima GST Sepenuhnya - Muhyiddin

Pelawak Abon yang membantu kempen BN pada PRK Rompin tidak melepaskan peluang berselfie bersama Muhyiddin ketika hadir merasmikan pada majlis pecah tanah Dewan Semai Bakti Felda Keratong Empat, Isnin.

ROMPIN: Kemenangan Barisan Nasional (BN) di Rompin bukan bermakna rakyat sudah menerima sepenuhnya pelaksanaan sistem Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) yang dikuatkuasakan pada 1 April lalu.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, unsur penerimaan GST bukan tafsiran yang tepat kerana terdapat faktor lain yang menentukan kemenangan BN.

"Itu bukan tafsiran tepat kerana ada faktor-faktor lain. Di sini kita terima apa sahaja maklum balas rakyat tapi saya rasa ramai tak bersetuju," katanya pada sidang media selepas Majlis Pecah Tanah Dewan Semai Bakti Felda Keratong 4 di sini, Isnin.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai kenyataan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Hasan Malek bahawa penerimaan baik mengenai GST memberi keyakinan BN akan berjaya mengekalkan Parlimen Rompin.

Muhyiddin yang juga Timbalan Presiden Umno beranggapan menteri berkenaan sebenarnya tidak berniat mengeluarkan kenyataan sedemikian.

"Ia salah satu isu dan masalah, saya tak fikir Datuk Hasan (Malek) cakap ini ukuran penerimaan," katanya.

Bagaimanapun, beliau yakin BN ada peluang untuk mempertahankan kerusi Parlimen Rompin tapi enggan terlalu ghairah dalam membuat tafsiran mengenai perkara itu.

"Insya-Allah kita menang tapi saya tak mahu ghairah buat tafsiran sebegitu," katanya.

Beliau berkata, BN juga masih perlu menangani soal penolakan rakyat terhadap GST yang dibangkitkan PAS dalam kempen jentera parti itu di Rompin.

"Ini faktor yang kita hadapi. Saya tak fikir ia jadi ukuran penerimaan (GST) atau tidak," katanya.


PRK Rompin , GST , Muhyiddin Yassin , BN

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel