Bantah GST: Penyokong Berkumpul Di Lokap Jinjang Untuk Pendengaran Reman - Semasa | mStar

Bantah GST: Penyokong Berkumpul Di Lokap Jinjang Untuk Pendengaran Reman

Sebahagian penyokong yang berkumpul di luar pusat tahanan Jinjang.

KUALA LUMPUR: Seramai 30 orang termasuk anggota Parti Sosialis Malaysia (PSM) hadir ke lokap berpusat Jinjang di sini, Sabtu bagi memberi sokongan kepada penunjuk perasaan himpunan bantah GST yang ditahan pada Jumaat.

Terdahulu, polis mengesahkan seramai 32 orang ditahan kerana terlibat dalam himpunan bantah GST (Cukai Barang dan Perkhidmatan), termasuk Penaung Pergerakan Negara-Ku, Datuk Ambiga Sreenavasan; Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP, Anthony Loke dan Setiausaha Agung PSM, S. Arutchelvan.

Penolong Ketua Urus Setia Ketua Polis Negara (KPN) (Komunikasi Korporat), Ibu Pejabat PDRM Bukit Aman, ACP Datin Asmawati Ahmad berkata, kesemua mereka disiasat di bawah Seksyen 141 dan 143 Kanun Keseksaan kerana mengadakan perhimpunan haram dan Seksyen 4(1)(c) Akta Hasutan 1948.

Yoke dan Arutchelvan ditahan semalaman di Jinjang, dan Ambiga di Ibu Pejabat Polis Dang Wangi.

Ambiga tiba di lokap berpusat Jinjang pada kira-kira pukul 11.40 pagi Sabtu untuk pendengaran reman.

Beliau sempat melambaikan tangan dan menunjukkan isyarat tanda bagus kepada para penyokongnya yang melaungkan slogan "Bebas, bebas, bebas tahanan" ketika van yang dinaikinya memasuki perkarangan lokap berpusat Jinjang.

Ambiga, Loke dan Arutchelvan dijangka direman Sabtu.


bantah GST , pusat tahanan Jinjang

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Wau Gergasi Hiasi PRK Rompin

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel