Undang-Undang Sedia Ada Cukup Untuk Berurusan Dengan Hasutan - Peguam - Semasa | mStar

Undang-Undang Sedia Ada Cukup Untuk Berurusan Dengan Hasutan - Peguam

Syahredzan Johan
KUALA LUMPUR: Akta Hasutan perlu dimansuhkan kerana terdapat undang-undang sedia ada yang boleh digunakan untuk mengaitkannya dengan kata-kata atau ucapan yang mungkin bermaksud menghasut atau menyebabkan kemudaratan, kata peguam.

Peguam kebebasan awam Syahredzan Johan berkata, Kanun Keseksaan, sebagai contoh, berurusan dengan perbuatan intimidasi jenayah (Seksyen 503), sengaja mengaibkan dengan niat hendak memecahkan keamanan (Seksyen 504) dan kenyataan yang mendatangkan khianat awam (Seksyen 505).

"Ia mungkin tidak sempurna tetapi sekurang-kurangnya ia berurusan dengan niat (menghasut untuk menyebabkan kecederaan fizikal)," kata Syahredzan pada forum mengenai Akta Hasutan anjuran Kumpulan Tindakan Belia University Help, Khamis.

Beliau menambah, peruntukan Akta Hasutan begitu luas sehingga apa-apa sahaja boleh disifatkan sebagai menghasut.

Beliau juga menafikan hujah bahawa Akta ini diperlukan untuk menjaga kesucian Islam, Raja-Raja dan hak istimewa Bumiputera.

"Jika rusuhan kaum akan berlaku, ia tetap akan berlaku. Hujah ini dangkal," katanya sambil menjelaskan mengenai tweet pada Februari yang tersebar secara meluas di media sosial.

Peguam Hak Asasi Manusia Eric Paulsen berkata Akta tersebut umumnya telah digunakan terhadap mereka yang ingkar sejak diperkenalkan oleh British.

Beliau berkata ia pertama kali digunakan terhadap nasionalis Tanah Melayu seperti Samad Ismail dan Ahmad Boestamam, yang lantang bersuara menentang British.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain