KL, Manila Kaji Rondaan Di Laut Sulu - Hishammuddin - Semasa | mStar

KL, Manila Kaji Rondaan Di Laut Sulu - Hishammuddin

Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein
KUALA LUMPUR: Malaysia dan Filipina telah mengkaji kemungkinan menjalankan rondaan yang diselaraskan di perairan Laut Sulu yang memisahkan kedua-dua negara.

Perkara itu telah dibincangkan dalam mesyuarat antara Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dan Setiausaha Pertahanan Negara Filipina, Voltaire T. Gazmin di Manila, Rabu.

Kerjasama dalam bidang ini menandakan peningkatan kesedaran bidang maritim ke arah menghalang ancaman bukan tradisional serta isu-isu lain berkaitan keselamatan maritim, kata Hishammuddin.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan mengenai hasil lawatan beliau ke Filipina, destinasi akhir lawatannya ke negara-negara ASEAN.

Hishamuddin berkata beliau dan Gazmin juga bersetuju mengenai cadangan penubuhan Pasukan Pengaman ASEAN di bawah panji Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Di samping itu, katanya, Gazmin menyatakan sokongan Filipina untuk inisiatif Malaysia untuk Kumpulan Kesiapsiagaan Tentera ASEAN, yang  digerakkan bagi usaha-usaha berkaitan bantuan kemanusiaan dan bantuan bencana.

"Kumpulan ini penting untuk menyediakan pasukan tentera ASEAN bagi penghantaran segera ke kawasan krisis secara penyelarasan," kata Hishammuddin yang juga mengunjungi Presiden Benigno Aquino III.

Beliau menyatakan bahawa kumpulan itu boleh berkhidmat di bawah panji-panji ASEAN sebagai mekanisme pencegahan dalam mengurangkan risiko bencana.

Hishammuddin berkata beliau dan rakan sejawatannya dari Filipina itu membincangkan hasrat mereka untuk meningkatkan kerjasama industri pertahanan dengan menggalakkan kerjasama industri dan memudahkan pembangunan teknologi, perdagangan dan hubungan ekonomi antara syarikat-syarikat berkaitan pertahanan dari kedua-dua negara.

"Kami bertukar-tukar pandangan mengenai cabaran keselamatan serantau dan global dan komited untuk memperkukuh kerjasama pertahanan antara Filipina dan Malaysia," kata beliau.

Hishammuddin berkata mereka turut menekankan tentang pentingnya usaha ke arah memupuk keamanan, keselamatan dan kestabilan di rantau ini.

Kedua-dua pihak juga melahirkan kebimbangan serius mengenai keganasan yang dilakukan oleh apa yang dipanggil kumpulan militan Negara Islam (IS) dan pertubuhan ekstremis lain di Iraq dan Syria.

Mengenai pertemuan beliau dengan Presiden Aquino, Hishammuddin berkata mereka bersetuju tentang perlunya untuk meningkatkan hubungan dua hala, baik di peringkat kerajaan mahupun hubungan rakyat dengan rakyat.

Beliau berkata, Aquino telah menarik perhatian tentang peranan Malaysia sebagai fasilitator pihak ketiga, dengan mengepalai Pasukan Pemantauan Antarabangsa (IMT) di Mindanao sejak 2001.

"Presiden menyatakan hasrat untuk menyaksikan perkembangan positif hasil daripada proses damai yang dijalankan (di selatan Filipina)," kata beliau.

Kerajaan Filipina dan Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF) menandatangani perjanjian damai diusahakan Malaysia yang dijangka menamatkan konflik bersenjata yang berlarutan selama beberapa dekad di Mindanao, pada Mac 2014.

Hishammuddin juga melawat ibu pejabat IMT di Bandaraya Cotabato dan mengulangi sokongan Malaysia yang berterusan untuk proses damai antara krajaan Filipina dan MILF.

"Ketibaan pasukan baharu IMT, ke-10 dalam siri bersama mandat baharu dari Mac 2015 hingga Mac 2016 adalah bukti bahawa Malaysia tetap komited untuk mencari penyelesaian yang berkekalan di Mindanao," katanya.

IMT pada masa ini terdiri daripada 16 anggota dari Malaysia, Brunei Darussalam (9), Indonesia (9), Jepun (2) dan Norway (2).

Pasukan itu bertanggungjawab bagi isu-isu berkaitan keselamatan, sosio ekonomi, melindungi orang awam dan pembangunan pemulihan kemanusiaan.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

Artikel Lain