Singapura Tahan Warga Malaysia Cuba Seludup Rokok - Semasa | mStar

Singapura Tahan Warga Malaysia Cuba Seludup Rokok

- Gambar hiasan
SINGAPURA: Seorang pemandu dan kelindan lori warga Malaysia ditahan di Pusat Pemeriksaan Woodlands pada Selasa kerana cuba menyeludup rokok yang belum dijelaskan cukai bernilai S$285,800 (RM762,093).

Pihak Berkuasa Imigresen dan Pusat Pemeriksaan (ICA) Singapura menahan pemandu dan kelindan, masing-masing berusia 38 dan 32 tahun itu, selepas menemukan 3,203 karton dan 979 bungkusan rokok disorok bersama barangan lain di bahagian belakang lori yang didaftarkan di Malaysia.

ICA, dalam kenyataan pada Rabu, berkata konsainmen barangan itu yang diisytiharkan sebagai 'pelbagai bahagian plastik' diarah untuk pemeriksaan lanjut selepas pegawai menemukan anomali dalam imej imbasan.

Semasa pemeriksaan, pegawai kami menemukan rokok yang duti belum dibayar disorok bersama kiriman barang di bahagian belakang lori berkenaan.

Duti dan Cukai Barang dan Perkhidmatan (CBP) bagi rokok dan tembakau kunyah yang belum dibayar duti, masing-masing berjumlah kira-kira S$261,000 (RM695,502) dan S$24,800 (RM66,086).

Kedua-dua rakyat Malaysia itu kemudian diserahkan kepada pihak Kastam Singapura untuk tindakan susulan.
ICA , seludup rokok , CBP

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain