MAS Pasang Sistem Penjejakan Pesawat - Liow - Semasa | mStar

MAS Pasang Sistem Penjejakan Pesawat - Liow

Tiong Lai pada sidang media sempena ulang tahun pertama MH370 di pejabatnya, Jumaat.

PUTRAJAYA: Syarikat penerbangan kebangsaan Penerbangan Malaysia  (MAS) telah memperkenalkan sistem muat turun data penerbangan setiap 15 minit bagi penjejakan pesawatnya mengikut masa nyata.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, beliau telah mengarahkan MAS memasang sistem penjejakan pesawat itu sebagai langkah meningkatkan keselamatan pesawat, susulan Malaysia merupakan penyokong kuat bagi penggunaan sistem penjejakan masa nyata itu susulan insiden pesawat MAS Penerbangan MH370 hilang setahun lepas.

"(Muat turun data) setiap 15 minit, amat hampir dengan masa nyata. Bagi pesawat dan industri penerbangan, muat turun isyarat dan pemprosesan data setiap 15 minit adalah amat penting," katanya pada taklimat media di sini hari ini bersempena genap setahun insiden MH370 hilang.

Penerbangan MH370, membawa 12 anak kapal dan 227 penumpang hilang daripada imbasan radar semasa dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing selepas kira-kira sejam berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL pada 8 Mac tahun lepas. Pesawat itu dijadual tiba di Beijing pada 6.30 pagi hari yang sama.

Liow berkata, Malaysia ketika ini bekerjasama dengan Australia bagi penggunaan sistem penjejakan pesawat itu dan menyambut baik usaha Australia untuk menambah baik sistem itu.

Malaysia, katanya telah mencadangkan kepada Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) dalam mesyuarat majlis pertubuhan itu di Montreal, Kanada pada Oktober lepas supaya mengkaji pemasangan sistem penjejakan penerbangan  masa nyata pada semua pesawat komersial antarabangsa.

"ICAO mengambil perhatian serius cadangan itu dan telah menubuhkan jawatankuasa khas untuk menganalisis cadangan itu dan akan mengumumkan keputusan mereka menjelang 31 Ogos.

"Terdapat syarat tertentu bagi penggunaan sistem penjejakan masa nyata ini," kata Liow.

MAS , Liow Tiong Lai , pesawat , MH370

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain