Pakar Pentaksiran Antarabangsa Puas Hati Kualiti SPM 2014 - Semasa | mStar

Pakar Pentaksiran Antarabangsa Puas Hati Kualiti SPM 2014

Datuk Seri Dr Khair Mohamad Yusof

PUTRAJAYA: Pakar pentaksiran antarabangsa yang dijemput dalam Mesyuarat Penentuan Standard Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2014 berpuas hati dengan proses pembinaan instrumen dan pemeriksaan skrip jawapan peperiksaan, kata Ketua Pengarah Pelajaran Datuk Seri Dr Khair Mohamad Yusof.

Beliau berkata mereka juga berpuas hati dengan mesyuarat penentuan standard yang telah dilaksanakan dengan penuh kredibiliti dan profesionalisme.

"Mereka juga berpendapat kesemua proses tersebut menepati ciri-ciri piawaian pentaksiran pendidikan dan telah diurus secara sistematik bagi memastikan kesahan dan kebolehpercayaan keputusan peperiksaan yang tinggi," katanya pada sidang media pengumuman analisis keputusan SPM 2014, di sini, Selasa.

Menurutnya, mereka yang dijemput bagi tujuan penanda aras dan jaminan kualiti itu terdiri daripada pakar daripada Cambridge International Examinations (CIE) dan Pearson Qualification Services, United Kingdom serta Educational Testing Services (ETS), Amerika Syarikat.

Selain itu, Khair berkata sebanyak 213,168 atau 50 peratus calon SPM 2014 berjaya memperoleh sijil GCE O-Level bagi mata pelajaran Bahasa Inggeris (1119) yang dibuat dengan kerjasama Lembaga Peperiksaan dan CIE.

Menurutnya, sebanyak 43,062 atau 52 peratus daripada 82,780 calon yang menduduki mata pelajaran Prinsip Perakaunan pula layak memperoleh sijil "LCCI Level 2 Book Keeping and Account" yang dibuat dengan kerjasama Pearson Education Ltd.

Khair juga mengucapkan tahniah dan syabas kepada calon yang berjaya menunjukkan kecemerlangan dalam peperiksaan SPM 2014.

"Saya juga mendoakan agar mereka dapat meneruskan budaya kecemelangan ini dalam apa juga bidang yang akan diceburi agar dapat menyumbang kepada kesejahteraan diri, keluarga, masyarakat dan seterusnya kepada pembangunan negara.

Kepada calon yang kurang berjaya pula, diharap tidak kecewa dan anggaplah kegagalan itu sebagai satu cabaran dan peluang untuk mencipta kejayaan yang lain pada masa akan datang," katanya.

SPM

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain