Utamakan Kepentingan Negara, Kata Menteri Kepada Suria KLCC - Semasa | mStar

Utamakan Kepentingan Negara, Kata Menteri Kepada Suria KLCC

PETALING JAYA: Pihak pengurusan Suria KLCC perlu meletakkan kepentingan negara melebihi sasaran keuntungan, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Hasan Malek.

Tambahnya beliau sedih mengenai situasi yang perlu dilalui oleh BritishIndia dan pusat beli-belah itu.

"Pada lewat tahun lepas, saya pergi ke pusat beli-belah itu untuk melakukan tinjauan mesra dan saya telah dimaklumkan tentang konflik ini oleh pengurusan BritishIndia.

"Saya segera memaklumkan dengan pegawai yang bersama dengan saya mengenai isu itu dan memberitahunya bahawa ini tidak sepatutnya berlaku dan perlu diperbetulkan," kata Hasan.

Beliau menegaskan bahawa tindakan menggantikan jenama tempatan dengan produk antarabangsa bertentangan dengan kempen 'Beli produk Malaysia' oleh kementerian ini.

"Walaupun pemilik BritishIndia adalah orang Inggeris, ia adalah sebuah syarikat tempatan. Tindakan menaikkan sewa dan akhirnya memberikan tapak perniagaan mereka itu kepada orang asing adalah tidak kena.

"Saya akan memanggil pihak pengurusan tertinggi Suria KLCC dan menuntut penjelasan daripada mereka, di samping itu saya telah meminta pegawai saya untuk mengkaji bagaimana kita boleh menangani isu ini dari aspek undang-undang," katanya, sambil menambah bahawa beliau sedang meneliti akta dan peraturan terhadap tindakan tersebut.

Menteri itu berkata beliau menyokong gesaan Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaludin untuk membenarkan jenama tempatan bersaing dengan jenama antarabangsa.

"Ya, keuntungan adalah penting. Walau bagaimanapun, saya mengharapkan mereka untuk meletakkan kepentingan negara di hadapan keuntungan dalam kes ini," katanya.

BritishIndia, penyewa pusat membeli-belah sejak 1998 telah diberikan notis empat hari untuk menerima tawaran tanpa syarat Suria KLCC supaya berpindah.

Dalam satu kenyataan pada Rabu, pengasas BritishIndia, Pat Liew berkata surat itu telah disampaikan pada Julai 2014 walaupun syarikat itu merupakan penyewa kompetitif.

Beliau berkata BritishIndia telah memohon injunksi untuk menghalang pengurusan Suria KLCC daripada meneruskan notisnya.

Pendengaran permohonan itu dijadualkan 24 Februari ini.

BritishIndia mempunyai lebih daripada 40 kedai-kedai di pusat beli-belah terkemuka di Malaysia, Singapura, Thailand dan Filipina.

Suria KLCC , BritishIndia

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Setiausaha Agung PSM Ditahan Kerana Menghasut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain