Kerajaan Sangkal Dakwaan Tidak Utamakan Bantuan Bencana Negara - Semasa | mStar

Kerajaan Sangkal Dakwaan Tidak Utamakan Bantuan Bencana Negara

KUALA LUMPUR: Dakwaan bahawa kerajaan tidak memberi keutamaan kepada bantuan bencana negara dan hanya menyediakan RM9.3 juta bagi peruntukan pengurusan bencana dalam Bajet 2015 adalah tidak benar, kata Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar.

Beliau berkata peruntukan RM9.3 juta yang dirujuk dalam dakwaan itu sebenarnya hanya merupakan peruntukan belanja mengurus yang disediakan untuk membiayai kos pengurusan Bahagian Bencana Negara, Majlis Keselamatan Negara (MKN), seperti pembayaran gaji dan elaun kakitangan.

Katanya dana untuk menghadapi bencana telah disediakan di bawah Kumpulan Wang Amanah Tabung Bantuan Bencana Negara yang diuruskan MKN.

"Untuk makluman, baki tabung ini pada 15 Dis 2014 (sebelum banjir berlaku) adalah berjumlah RM217 juta.

"Dalam Bajet 2015, kerajaan juga telah menyediakan peruntukan sebanyak RM70 juta sebagai tambahan ke dalam tabung tersebut," katanya dalam kenyataan di sini hari ini bagi menyangkal dakwaan yang dibuat pihak tidak bertanggungjawab.

Mohd Irwan berkata di samping dana sedia ada dalam tabung berkenaan, Kementerian Kewangan juga telah menyalurkan peruntukan khas melalui Unit Penyelarasan Pelaksanaan, Jabatan Perdana Menteri sebanyak RM50 juta pada 24 Dis lepas yang dikendalikan Pejabat Pembangunan Negeri.

"Selanjutnya, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada 27 Dis telah meluluskan tambahan dana berjumlah RM500 juta untuk membantu mangsa-mangsa banjir yang diuruskan oleh MKN.

"Dengan penjelasan ini, Kementerian Kewangan berharap rakyat mendapat maklumat yang tepat dan jelas mengenai peruntukan bagi pengurusan bencana," katanya. 


Banjir , Bencana

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan