Sembilan Ditahan Cuba Seludup Minyak Bernilai RM1.6 Juta - Semasa | mStar

Sembilan Ditahan Cuba Seludup Minyak Bernilai RM1.6 Juta

BUKIT KAYU HITAM: Bahagian Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) dan Jabatan Peguam Negara menahan sembilan lelaki berumur 20 hingga 30-an kerana cuba menyeludup minyak bersubsidi bernilai lebih RM1.6 juta ke negara jiran, Selasa.

Kesemua lelaki itu ditahan di Wang Kelian, Perlis serta Durian Burung dan Kuala Nerang, Kedah yang melibatkan kira-kira 48,650 liter petrol dan 790 liter diesel.

Tindakan itu dilakukan di lokasi berasingan secara serentak kira-kira 8 pagi menerusi Operasi 'Odin 4' di bawah Strategi Lautan Biru Kebangsaan bagi membanteras penyelewengan minyak bersubsidi.

Timbalan Ketua Pengarah Penguatkuasa (Pembangunan) KPDNKK Datuk Iskandar Halim Sulaiman berkata operasi serentak itu melibatkan anggota daripada KPDNKK Kedah dan Perlis serta pasukan petugas khas Jabatan Peguam Negara.

Katanya serbuan di Wang Kelian melibatkan kira-kira 5,000 liter petrol bersubsidi yang bernilai kira-kira RM900,000, yang disimpan dalam tangki bawah tanah di stor haram di Kampung Wang Kelian.

" Tiada tangkapan dalam serbuan itu," katanya pada sidang media di sini Rabu.

Katanya serbuan turut dilakukan di stor haram Kampung Durian Burung, Kuala Nerang melibatkan 18,000 liter petrol dengan nilai RM450,000.

" Dalam serbuan itu lima orang warga Thailand berumur 20 hingga 30-an ditahan kerana terlibat dengan kes penyeludupan minyak bersubsidi ke negara jiran," katanya.

Iskandar berkata serbuan turut dilakukan di stor haram Kampung Remia Manis, Durian Burung di mana sebanyak 19,000 petrol dan 200 liter diesel bernilai kira-kira RM155,000 dirampas dan menahan dua warga Thailand.

"Operasi turut dilakukan di stor haram Kampung Pong Kiri, Kuala Nerang melibatkan rampasan 6,650 liter petrol dan 590 liter diesel dengan nilai kira-kira RM140,000. Dua lelaki tempatan ditahan," katanya.

Kesemua petrol dan diesel yang dirampas, disimpan dalam tangki khas di stor haram tersebut. Pelbagai jenis kenderaan yang diubah suai untuk menjalankan kegiatan itu turut dirampas seperti dua buah lori, tiga buah van, lapan kenderaan pacuan empat roda, 16 kereta, 15 tangki septik dan 14 pam.

Iskandar berkata modus operandi kegiatan itu ialah suspek menggunakan kenderaan yang diubah suai dan mengumpul minyak tersebut di suatu kawasan stor haram dan seterusnya menjual kepada warga Thailand bagi mengaut keuntungan berganda.

"Mereka juga disyaki menjalankan aktiviti membeli minyak secara bersindiket dan terancang dengan tujuan untuk menyeleweng minyak diesel dan petrol bersubsidi.

"Mereka akan membeli minyak-minyak ini daripada peraih-peraih yang mengambil minyak yang membeli minyak di stesen-stesen dan menghantar ke suatu tempat yang bersempadan. Dari situ pikap Thai yang diubah suai akan membeli minyak dan bawa balik ke Thai untuk dijual pula di sana," katanya.

Kesemua suspek kini ditahan reman selama empat hari. Kes disiasat di bawah Seksyen 21 Akta Kawalan Bekalan 1961 kerana memiliki barang kawalan dengan niat untuk melakukan kesalahan.

Kes disiasat mengikut Seksyen 22 akta sama, yang boleh didenda tidak lebih RM100,000 atau penjara tidak lebih tiga tahun atau kedua-dua sekali, jika sabit kesalahan untuk kesalahan pertama. Bagi kesalahan kedua pula boleh dikenakan denda tidak melebihi RM250,000 atau penjara tidak lebih lima tahun atau kedua- dua sekali.

Operasi sama turut dijalankan di empat lokasi di Pulau Pinang yang melibatkan rampasan bernilai RM1 juta dengan rampasan melibatkan 1,300 liter petrol, 81,520 liter diesel dan 16,962 tong gas LPG.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain