MAS Nafi Berita Palsu Penerbangannya Termasuk MH370

KUALA LUMPUR: Penerbangan Malaysia (MAS) pada Rabu menyangkal laporan tidak bertanggungjawab berhubung penerbangannya, termasuk penerbangan MH370 yang hilang.

Dalam kenyataan pada Rabu, MAS menafikan artikel yang diterbitkan dalam sebuah buku yang mendakwa mendapat "scoop" mengenai kehilangan penerbangan MH370 kononnya daripada pakar, wartawan Geoff Taylor dan bekas Ketua Pegawai Eksekutif Kiwi Travel International Airlines Ewan Wilson.

Artikel itu mendakwa juruterbang MH370 sengaja mematikan bekalan oksigen dalam kabin dan mengaktifkan ciri pemanduan auto hingga menyebabkan kehilangan MH370.

"Tidak ada bukti untuk menyokong mana-mana dakwaan dalam buku itu yang hanya rekaan semata-mata dengan tujuan mencari keuntungan oleh pengarang dan penerbitnya," kata MAS.

Menurutnya mereka tidak terlibat dalam siasatan, namun mereka mengganggu bidang sains dan perubatan sebagai 'pakar' dengan merumuskan analisis yang di luar pengetahuan dan keupayaan mereka.

Sementara itu, MAS juga menafikan artikel bertajuk "Malaysia Airlines Flight Forced Into Emergency Landing After Flying Over Icelandic Volcano" yang disiarkan oleh laman portal worldnewsdaily.com

Artikel itu melaporkan bahawa "penerbangan MH131 dari Paris ke New York dipaksa mendarat di Iceland apabila juruterbangnya menerbangkan pesawat B777 hampir merapati gunung Bardarbunga yang masih aktif.

"Memang diketahui secara meluas bahawa MAS mengendalikan sektor Kuala Lumpur/Paris/Kuala Lumpur menggunakan pesawat A380. Syarikat kami tidak mengadakan penerbangan ke New York atau destinasi Amerika yang lain.

"Susulan tragedi baru-baru ini, dan di sebalik penderitaan semua, kami percaya artikel itu hanya mempunyai satu tujuan iaitu untuk mereka-reka cerita, menimbulkan salah faham dan menyemai rasa takut dalam kalangan orang awam," kata MAS.

Oleh itu, MAS mengutuk bukan sahaja cerita itu tetapi juga portal-portal berita yang tidak bertanggungjawab dan menggesa pihak berkuasa menyekat laman web itu dan menahan mereka yang bertanggungjawab atas penyiaran artikel berkenaan.

Penerbangan Malaysia, MH131, MH370

Artikel Berikut

Klik

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Artikel Lain