Pergerakan Pengakap Kembangkan Potensi Remaja - Najib

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata pergerakan pengakap merupakan medium penting bagi mengembangkan potensi golongan remaja.

Beliau berkata selain usaha oleh Kementerian Belia dan Sukan, kerajaan dari semasa ke semasa menggalakkan lebih ramai orang muda menyertai pergerakan pengakap sebagai sebahagian daripada strategi untuk memaksimumkan kemahiran dan ilmu golongan itu.
 
"Apabila bercakap mengenai pengakap, kita seringkali mengaitkannya dengan unggun api, pisau lipat dan cara mengikat simpul tetapi pengakap sebenarnya menawarkan pengalaman pendidikan yang memaksimumkan potensi, membuka peluang dan memberi kesan kepasda perubahan.
 
"Ia merupakan pergerakan yang berdedikasi ke arah membantu anak muda membangunkan etika, nilai, kepimpinan dan kesedaran sivik," kata beliau semasa merasmikan Ibu Pejabat Persekutuan Pengakap Dunia-Pejabat Kuala Lumpur di Sentral Vista, Brickfields di sini, hari ini.

Turut hadir Setiausaha Agung Persekutuan Pengakap Dunia Scott Teare, Ketua Pengakap Negara Tan Sri Dr Shafie Mohd Salleh dan isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor.

Najib turut menyatakan pengakap adalah pergerakan belia sukarela dan pergerakan bukan politik yang beroperasi tanpa mengira jantina, asal-usul, bangsa atau fahaman.

Menurutnya misi pengakap adalah untuk memberi sumbangan kepada pendidikan golongan muda, membangunkan emosi, intelektual, fizikal, potensi sosial dan rohani mereka sebagai individu, warganegara dan anggota masyarakat setempat, nasional dan antarabangsa.

Perdana Menteri berkata dengan lebih 40 juta anggota di 162 negara, pergerakan Pengakap mencetuskan perbezaan dalam kehidupan masyarakat bukan sahaja kepada pengakap tetapi juga kepada mereka yang membantu.

Sebagai contoh, katanya, pergerakan Pengakap menyumbang dengan membantu beribu-ribu pelarian Syria di Lubnan manakala pengakap di Filipina membantu mangsa Taufan Haiyan.

Najib turut menggalakkan semua Pertubuhan Pengakap Nasional supaya menyokong usaha Malaysia menganjurkan Persidangan Pengakap Dunia Ke-41 dan Forum Belia Pengakap Dunia Ke-13 pada 2017.
 
"Saya berharap pengundian yang akan berlangsung di Slovenia lewat tahun ini, akan memihak kepada usaha Malaysia," kata beliau.

Sebelum berpindah ke Kuala Lumpur, Pergerakan Pengakap Dunia beroperasi di ibu pejabatnya di Geneva, Switzerland.

pengakap, Najib Razak

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Artikel Lain