20 Tan Kerang Gergasi Dirampas Dari Nelayan Vietnam

Hamza Taib (dua kanan) memeriksa kerang gergasi di dalam bot milik nelayan Vietnam.
KOTA KINABALU: Puluhan kerang gergasi atau Kima seberat hampir 20 tan dirampas dari sembilan nelayan Vietnam di Pulau Mengalum dekat sini pada Isnin.

Kerang gergasi itu yang bernilai kira-kira RM500,000 merupakan spesies marin terancam dan dilindungi di Sabah yang ditemui di dalam sebuah bot yang dikendalikan oleh sebuah syarikat usaha sama dari Sabah dan Vietnam.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib berkata, sembilan awak-awak kapal ditahan dalam Ops Cantas Laut yang dilakukan oleh polis marin kira-kira pukul 10.30 pagi pada 10 April lalu.

Menurutnya, walaupun operasi tersebut membabitkan penangkapan dan rampasan pertama spesies tersebut, polis marin percaya terdapat individu yang melakukan kegiatan memugut hasil laut itu secara haram di perairan ini.

"Polis turut akan menyiasat syarikat bot tersebut di sini, manakala sembilan nelayan Vietnam itu akan dibawa ke Jabatan Tanah dan Survei  untuk tindakan lanjut," katanya.

Hamza berkata kes tersebut terlebih dahulu dirujuk ke Jabatan Perikanan tetapi dimaklumkan bahawa ia dibawah bidang kuasa Jabatan Tanah dan Survei kerana ia diambil dari dasar laut yang dianggap sebagai sebahagian daripada kawasan perairan itu.


Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Artikel Lain