Polis Maldives Siasat Laporan Penduduk Lihat MH370 Terbang Rendah - Semasa | mStar

Polis Maldives Siasat Laporan Penduduk Lihat MH370 Terbang Rendah

malaysia airlines
NEW DELHI: Polis di Maldives sedang menyiasat laporan bahawa penduduk di pulau syurga pelancongan itu telah melihat 'pesawat jumbo terbang rendah' pada hari kapal terbang Malaysia Airlines dilaporkan hilang.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada Selasa, pihak polis berkata mereka sedang menyiasat laporan laman web berita Haveeru bahawa penduduk tempatan telah melihat sebuah kapal terbang besar terbang rendah di atas pulau itu pada 8 Mac.

"Polis sedang meneliti laporan akhbar mengatakan bahawa sebuah kapal terbang terbang rendah di kawasan Kuda Huvadhoo," kata kenyataan itu.

Menurut laman web Haveeru, penduduk Kuda Huvadhoo memberitahu laman web berkenaan pada Selasa bahawa mereka melihat pesawat itu pukul 6.15 pagi pada 8 Mac.


Mereka berkata bahawa ia adalah pesawat putih dengan jalur merah merentasinya - iaitu sebagaimana menyerupai pesawat MAS, lapor laman web itu.

Para saksi dari Kuda Huvadhoo bersetuju bahawa kapal terbang itu dalam perjalanan utara ke tenggara, menuju ke penghujung selatan Maldives -Addu, menurut laporan itu.

Mereka juga menyatakan bahawa bunyi yang amat kuat didengari daripada pesawat berkenaan ketika terbang melintasi pulau berkenaan, tambahnya.

"Saya tidak pernah melihat jet terbang begitu rendah di atas pulau kami sebelum ini. Kami melihat pesawat laut, tetapi saya pasti ia bukan sebuah daripadanya. Saya juga boleh melihat pintu pesawat itu dengan jelas," menurut saksi sebagaimana dilaporkan.

"Bukan saya sahaja, malah beberapa penduduk yang lain melaporkan melihat benda sama dengan jelas. Sesetengah orang keluar juga dari rumah mereka untuk melihat apa yang menyebabkan bunyi yang amat kuat itu," kata saksi kepada Haveeru.

Ahli Majlis pulau Kuda Huvadhoo Mohamed Zaheem berkata penduduk pulau telah bercakap mengenai insiden berkenaan.

Seorang pakar penerbangan tempatan memberitahu Haveeru bahawa ia 'mungkin' bagi MH370 untuk terbang melepasi Maldives. Kemungkinan mana-mana pesawat terbang di atas pulau itu pada masa yang dilaporkan adalah amat rendah, menurut pakar.

Maldives bukan di kalangan 26 negara yang kini terlibat dalam operasi mencari antarabangsa besar-besaran. -AFP
Maldives , Haveeru , Kuda Huvadhoo , MH370

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain

Nasharudin Mat Isa akan didakwa Selasa