MAS Hentikan Penerbangan Ke LA Mulai 30 April - Semasa | mStar

MAS Hentikan Penerbangan Ke LA Mulai 30 April

Ahmad Jauhari
Ahmad Jauhari

KUALA LUMPUR: Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) terpaksa menghentikan laluan ke Los Angeles mulai 30 April nanti kerana kos untuk mengendalikan operasi tersebut telah menjadi terlalu tinggi.

Keputusan ini juga adalah sebahagian daripada langkah rasionalisasikan kesemua laluan antarabangsa MAS untuk mengurangkan kerugian.

Sebaliknya MAS berhasrat untuk memberikan tumpuan kepada destinasi Asia, demikian menurut satu kenyataan yang dikeluarkan oleh syarikat penerbangan rasmi negara itu.

Ketua Pegawai Eksekutif MAS, Ahmad Jauhari Yahya berkata, walaupun Los Angeles mempunyai sejarah yang panjang dengan MAS tetapi laluan itu kini tidak lagi secara ekonominya menguntungkan.

Faktor-faktor lain termasuklah kapasiti yang berlebihan dan persaingan sengit yang menjurus kepada pulangan hasil yang kecil.

Juga, kos tinggi mengendalikan pesawat Boeing 777 dan tekanan daripada kenaikan harga bahan api turut menyumbang kepada keputusan MAS untuk menamatkan laluan berkenaan.

Menurut Ahmad Jauhari, keputusan untuk merasionalisasikan laluan antarabangsa MAS tidak akan menjejaskan Malaysia sebagai destinasi pelancongan dunia kerana MAS akan meneruskan kerjasama dengan rakan-rakan sekutu perkongsian kodnya dan juga rakan 'Oneworld' seperti American Airlines dan Japan Airlines.

Dengan berbuat demikian, MAS sendiri boleh menumpukan perhatian kepada destinasi Asia yang mana unjuran permintaan adalah tinggi dan memberansangkan ekoran munculnya lebih ramai golongan kelas pertengahan dan hubungan dagangan yang lebih baik.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

MB Selangor Umum Anwar Bertanding DUN Kajang

Artikel Berkaitan

Artikel Lain