PAC Cadang Penubuhan Jawatankuasa Khas Untuk Setiap Kementerian

KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) akan mencadangkan kepada kerajaan menubuhkan sebuah jawatankuasa khas di setiap kementerian untuk memantau perbelanjaan wang negara, kata Pengerusinya Datuk Nur Jazlan Mohamed.

Katanya, jawatankuasa khas ini mempunyai fungsi yang sama seperti PAC dengan keanggotaannya terdiri daripada anggota-anggota Parlimen parti kerajaan dan juga pembangkang.

"Kita cuma ada satu PAC sahaja untuk memantau semua kementerian. Sedangkan di United Kingdom (UK), setiap kementerian ada jawatankuasa macam PAC," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen pada Isnin.

Beliau berkata demikian selepas menerima kunjungan sembilan anggota Parlimen UK diketuai anggota Parlimen dari Parti Konservatif UK, Ian Liddell-Grainger.

Katanya, jawatankuasa khas berkenaan akan menyoal perbelanjaan setiap kementerian yang dipantau dan soalan itu harus dijawab oleh menteri atau pegawai tertinggi kementerian berkenaan.

"Di UK, dia ada jawatankuasa khas untuk Kementerian Dalam Negeri, Kementerian Pertahanan dan sebagainya. Kita dapat idea ini selepas bertukar pendapat dengan rakan-rakan kita dari UK dan difikirkan wajar untuk kita cadangkan kepada kerajaan," katanya.

Soal jawab di antara anggota dalam jawatankuasa khas itu akan meningkatkan lagi interaksi di antara anggota Parlimen dan mereka yang memegang kuasa eksekutif dan seterusnya pentadbiran kementerian akan dapat dilaksanakan dengan lebih baik, katanya.

Sementara itu, Jazlan memuji langkah Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek yang menawarkan diri untuk bertemu dengan PAC Khamis ini berhubung isu pembayaran RM1.6 juta kepada artis Korea semasa sambutan Hari Belia Kebangsaan tahun lepas seperti yang dibangkitkan dalam Laporan Ketua Audit Negara baru-baru ini.

Bayaran itu dibuat semasa Ahmad Shabery menerajui Kementerian Belia dan Sukan dan tindakan beliau wajar dicontohi menteri-menteri lain, katanya.

Nur Jazlan juga melarang media mempolitikkan pertemuan PAC dengan Ahmad Shabery kerana tindakan beliau (Ahmad Shabery) lebih kepada rasa tanggungjawab sebagai seorang menteri untuk menjelaskan perkara yang benar dan langkah beliau akan membolehkan PAC mendapat maklumat terperinci. -BERNAMA

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain