Pengamal Perubatan Tradisional & Komplementari Perlu Berdaftar Dengan Majlis - Dr Hilmi - Semasa | mStar

Pengamal Perubatan Tradisional & Komplementari Perlu Berdaftar Dengan Majlis - Dr Hilmi

KUALA LUMPUR: Para pengamal perubatan tradisional dan komplementari akan didaftarkan di bawah Majlis Perubatan Tradisional dan Komplementari apabila ia dikuatkuasakan kelak.

Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Hilmi Yahya berkata kelayakan para pengamal perubatan berkenaan akan dinilai melalui pendaftaran itu.

"Justeru, pihak Majlis akan dapat mengenal pasti pakar-pakar yang berpengalaman dan berkemahiran bagi setiap bidang amalan yang telah didaftarkan," katanya menjawab soalan Datuk Zahidi Zainul Abidin (BN-Padang Besar) pada persidangan Dewan Rakyat di sini, Selasa.

Zahidi ingin tahu bilangan pakar perubatan tradisional Melayu-Islam yang diiktiraf oleh kementerian selain kerjasama yang dijalinkan antara mereka dengan kerajaan.

Majlis perubatan itu ditubuhkan selaras dengan pewartaan Akta Perubatan Tradisional dan Komplementari 2013 yang diluluskan Disember lepas.

Dr Hilmi berkata kementerian telah mengenal pasti enam bidang amalan utama di bawah perubatan tradisional dan komplementari iaitu perubatan tradisional Melayu, perubatan tradisional India, perubatan tradisional Cina, perubatan Islam, homeopati dan terapi komplementari.

Dalam pada itu, beliau menafikan perubatan Melayu-Islam kurang diberi perhatian malah menegaskan kementerian sentiasa bersifat telus dan adil serta sentiasa menyokong usaha mereka selagi tidak bercanggah dengan polisi kerajaan.

Kerjasama yang dijalankan termasuk bersama Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Jabatan Agama Islam dan pengamal perubatan Islam yang berpengalaman dan layak dalam pembentukan garis panduan amalan perubatan Islam. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain