SPR Kaji Ganti Dakwat Kekal Dengan Sistem Biometrik - Semasa | mStar

SPR Kaji Ganti Dakwat Kekal Dengan Sistem Biometrik

PETALING JAYA: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sedang mengkaji untuk menggantikan dakwat kekal dengan sistem biometrik seperti yang dicadangkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim.

Timbalan pengerusinya Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar berkata, pindaan undang-undang hendaklah dibuat jika mahu membatalkan penggunaan dakwat kekal.

"Kami masih meneliti perkara itu secara dalaman," katanya, sambil menambah sistem biometrik sepatutnya lebih sesuai untuk Malaysia kerana ia berada dalam barisan hadapan digital, teknologi maklumat dan komunikasi.

Beliau menegaskan sistem pendaftaran kebangsaan dan MyKad adalah antara yang terbaik di dunia.

"Penggunaan dakwat kekal (yang diilhamkan oleh pihak pembangkang) adalah mundur. Hanya negara dunia ketiga yang menggunakannya. Kita mempunyai pangkalan data rakyat yang terbaik. Jadi, kenapa kita harus menggunakan dakwat kekal seperti negara-negara dunia ketiga?" katanya.

Beliau mengulas kenyataan Shahidan di Parlimen bahawa kerajaan terbuka terhadap idea pelupusan dakwat kekal ini dan menggantikannya dengan sistem biometrik.

Wan Ahmad berkata, walaupun idea untuk melaksanakan dakwat kekal datang daripada pihak pembangkang, ia telah menjadi subjek cemuhan kerana agenda yang bermotifkan politik.

"Tidak ada insiden mengundi dua kali dalam pilihan raya umum ke-13. Ini menunjukkan bahawa walaupun terdapat mereka yang bertindak melampau membasuh dakwat dari jari mereka, mereka tidak akan berjaya mengundi dua kali," katanya.

Menafikan dakwaan ahli Parlimen pembangkang Rafizi Ramli bahawa beliau mempunyai hubungan rapat dengan pembekal dakwat, Wan Ahmad berkata, beliau tidak terlibat dalam pemerolehan dakwat kerana ia telah dikendalikan oleh pegawai-pegawai suruhanjaya.

"Saya tidak boleh bercakap untuk orang lain tetapi saya benar-benar tidak terlibat dalam mana-mana aspek berkaitan mendapatkan bekalan dakwat. Pegawai-pegawai SPR mengendalikan perolehan dakwat berdasarkan keperluan yang ditetapkan oleh pengurusan atasan suruhanjaya. Semua yang mereka lakukan semasa proses ini adalah selaras dengan undang-undang dan akhirnya diluluskan oleh Kementerian Kewangan," katanya.

Pada Selasa, Rafizi memberitahu Dewan Rakyat bahawa dakwat itu dibekalkan oleh Integrated Challenger Malaysia Sdn Bhd melalui rundingan terus bagi kontrak RM6.9 juta dan pemilik syarikat itu rapat dengan pemimpin-pemimpin kerajaan, termasuk Pengerusi SPR dan Timbalan Pengerusi.

Pengerusi suruhanjaya, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof telah pun dipetik dalam portal berita dalam talian sebagai menyangkal sebarang hubungan dengan pembekal.

Wan Ahmad juga berkata keutamaan semasa SPR adalah untuk menubuhkan satu kumpulan kerja untuk mengkaji dakwaan yang berkaitan dengan daftar pemilih.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.