Uthayakumar Dipenjara Dua Tahun Enam Bulan Tulis Surat Berbaur Hasutan Kepada Gordon Brown - Semasa | mStar

Uthayakumar Dipenjara Dua Tahun Enam Bulan Tulis Surat Berbaur Hasutan Kepada Gordon Brown

KUALA LUMPUR: Peguam P. Uthayakumar pada Rabu dipenjara dua tahun enam bulan oleh Mahkamah Sesyen di sini selepas didapati bersalah terhadap pertuduhan menulis sepucuk surat berbaur hasutan kepada bekas Perdana Menteri Britain, Gordon Brown enam tahun lepas.

Hakim Ahmad Zamzani Mohd Zain memerintahkan Uthayakumar menjalani hukuman penjara itu pada Rabu.

Ahmad Zamzani menjatuhi Uthayakumar hukuman itu selepas mendapati tertuduh gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap pertuduhan yang dihadapinya.

Dalam keputusannya, hakim itu berkata, mahkamah memandang serius perbuatan yang dilakukan tertuduh di bawah Akta Hasutan 1948.

Mengikut pertuduhan pindaan, Uthayakumar didakwa menulis sepucuk surat yang berbaur hasutan yang dialamatkan kepada Gordon Brown, yang ketika itu merupakan perdana menteri Britain di 10 Downing Street, London, United Kingdom.

Uthayakumar yang diwakili peguam M. Manoharan, didakwa melakukan kesalahan itu di satu alamat di Jalan Toman 7, Kemayan Square, Seremban, Negeri Sembilan pada 15 November 2007, mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Hasutan 1948 (Akta 15) yang boleh dihukum mengikut Seksyen 4(1) akta sama.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Noorin Badaruddin memohon hukuman penjara dikenakan terhadap tertuduh kerana hukuman denda tidak memadai bagi kesalahan itu.

"Tertuduh dengan jelas menghamburkan tuduhan-tuduhan yang tidak berasas kepada kerajaan yang memerintah. Bukan kerana kami menyatakan kerajaan tidak boleh dikritik tetapi kerana kesalahan yang dilakukan tertuduh dapat mengganggu gugat ketenteraman dan keselamatan negara," katanya.

Noorin berkata, perkataan yang digunakan tertuduh seperti "mini genocide", "ethnic cleansing" dan "Islamic extremist" di peringkat antarabangsa menggambarkan perbuatan jenayah yang sangat dahsyat dan penindasan kaum yang amat kejam.

"Kenyataannya itu telah melampaui had antara kritikan yang sah dengan hasutan dan perbuatannya boleh mencemar perpaduan negara kita yang tidak boleh dipandang enteng," tegasnya lagi.

Noorin berkata, tertuduh telah mencemar maruah negara dengan mewar-warkan surat yang ditulis kepada pemimpin luar negara itu di media elektronik yang boleh diakses secara meluas.

Uthayakumar yang kelihatan bersahaja sepanjang prosiding enggan mengemukakan rayuan untuk mengurangkan hukuman walaupun diberi peluang oleh mahkamah.

Tiga saksi pendakwaan dikemukakan sepanjang perbicaraan bermula pada 2009 manakala pembelaan hanya mengemukakan seorang saksi iaitu tertuduh. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Tukang Cat Dituduh Bunuh Ibu Kandung

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain