PKR Patut Akur Titah Agong Supaya Jangan Adakan Perhimpunan - Tan - Semasa | mStar

PKR Patut Akur Titah Agong Supaya Jangan Adakan Perhimpunan - Tan

ALOR SETAR: Ketua Pemuda Gerakan Kedah Tan Keng Liang berkata PKR patut menarik balik hasrat untuk menganjurkan perhimpunan pada 15 Jun ini atau pada masa akan datang sebagai menghormati titah Yang Di-Pertuan Agong supaya akur dengan keputusan pilihan raya umum ke-13 (PRU-13).

"Kalau Seri Paduka Baginda (Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah) sudah bertitah, mengapa mereka nak teruskan lagi perhimpunan ini. Sekiranya teruskan juga, mereka boleh dianggap sebagai penderhaka kerana melanggar titah Seri Paduka Baginda," katanya pada sidang media di sini Selasa.

Beliau berkata seperti titah Yang di-Pertuan Agong, PKR patut akur dengan keputusan PRU-13 yang telah ditentukan rakyat mengikut Perlembagaan Persekutuan.

Tan bimbang perhimpunan seperti ini akan menimbulkan kesangsian dan menghasut rakyat tentang keputusan PRU-13.

Parti-parti dalam pakatan pembangkang seharusnya sama-sama membantu pembangunan negara dan mengekalkan keamanan bagi memastikan kesejahteraan rakyat dan negara, katanya.

Sempena Hari Keputeraan Yang di-Pertuan Agong pada 1 Jun lalu, Seri Paduka bertitah supaya rakyat akur dengan keputusan PRU-13 yang telah ditentukan oleh rakyat sendiri.

Mereka juga perlu menggunakan kaedah penyelesaian yang telah digariskan sekiranya terdapat perbezaan pendapat, tidak menanam kesangsian terhadap institusi yang telah diamanahkan untuk mengelolakan PRU dan sebarang perubahan politik perlu dilakukan secara aman mengikut prinsip Keluhuran Perlembagaan dan Kedaulatan Undang-Undang, titah Seri Paduka. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain