Kerajaan BN Tidak Sekat Perkembangan SJK - Semasa | mStar

Kerajaan BN Tidak Sekat Perkembangan SJK

MELAKA: Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Isnin berkata sistem pendidikan di Malaysia ialah suatu yang luar biasa kerana semua sekolah diberi perhatian sama rata, tiada sekolah yang dianaktirikan, sebaliknya diberikan pelbagai bantuan untuk memajukan sekolah dan guru.

Timbalan perdana menteri berkata sebagai contoh kerajaan memperuntuk sejumlah RM1.8 bilion untuk membayar gaji guru di SJK (C) dan RM600 juta di SJK (T) di seluruh negara setiap tahun.

"Sebahagian besar daripada lebih 39,000 guru-guru yang ada di SJK (C) ialah guru yang gajinya dibayar oleh pihak kerajaan malahan pembayaran pengurusan lain termasuk bil api dan air sekolah juga ditanggung sebahagian besarnya oleh pihak Kementerian Pelajaran," katanya ketika berucap merasmikan projek pembinaan jejantas pejalan kaki di Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (Cina) Wen Hua di sini Isnin.

Justeru katanya rakyat tidak seharusnya terpedaya dengan dakyah pembangkang yang mendakwa kerajaan BN tidak berlaku adil terhadap sekolah-sekolah berkenaan.

"Di Malaysia tidak ada satu pun sekolah jenis kebangsaan yang kita tutup dari dulu sampai hari ini, saya sebut begitu kerana pada pilihan raya ini pembangkang cuba hendak mempengaruhi dengan mengatakan kerajaan BN tidak adil, menganaktirikan sekolah ini...saya sebagai menteri pelajaran menafikan perkara ini," katanya.

Muhyiddin mengulangi kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak akan menghalang atau menyekat perkembangan sekolah jenis kebangsaan Cina dan Tamil di negara ini kerana sedar mengenai kepentingan sekolah-sekolah itu dalam kemajuan pendidikan masyarakat pelbagai kaum di negara ini.

"Walaupun ada dasar yang memberikan perhatian pada sekolah kebangsaan, tetapi kita tidak menyekat atau menghalang masyarakat kaum tertentu seperti Cina dan India meneruskan usaha mereka memajukan sekolah jenis kebangsaan ini.

"Masyarakat Tionghua dan India juga seperti masyarakat Melayu, mereka mahu supaya anak-anak mereka tahu tentang budaya dan bahasa ibunda sendiri," katanya.

Jejantas bernilai RM1.016 juta itu bakal memudahkan murid SJK (C) Wen Hua dan Sekolah Kebangsaan Batu Berendam melintas jalan dan mengelak risiko kemalangan. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain