JPJ Tetap Akan Pasang Kamera AES Di Pulau Pinang - Semasa | mStar

JPJ Tetap Akan Pasang Kamera AES Di Pulau Pinang

BUTTERWORTH: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Pulau Pinang tetap akan memasang Kamera Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) di negeri ini walaupun tidak mendapat kebenaran kerajaan negeri.

Pengarah JPJ Pulau Pinang, Datuk Hassan Yaccob berkata, pihaknya mempunyai hak untuk memasang AES di jalan-jalan persekutuan di negeri ini tanpa perlu mendapat kebenaran kerajaan negeri.

Katanya, setakat ini masih belum ada rundingan atau perbincangan dibuat antara JPJ dan kerajaan negeri berhubung pelaksanaan sistem itu, namun pihaknya bersedia berbuat demikian sekiranya dipanggil.

"Kami akan pasang di jalan-jalan persekutuan kalau kerajaan negeri masih tidak benarkan. Mereka (kerajaan negeri) tidak boleh halang sebab jalan itu di bawah persekutuan, kecuali jalan negeri. Tapi, kalau boleh kami hendak pasang di semua jalan.

"Tetapi kita pun tidak mahu bersikap biadap dan akan berhubung dengan mereka (kerajaan negeri) sebelum mengambil sebarang tindakan," katanya pada sidang akhbar Op Selamat Tahun Baru Cina di Stesen Penguatkuasaan JPJ Penaga, di sini, Jumaat.

Hassan berkata, JPJ masih menunggu kebenaran daripada Jabatan Peguam Negara berikutan terdapat beberapa perkara yang masih dalam peringkat perbincangan, tetapi beliau percaya pemasangan AES di Pulau Pinang akan dibuat secepat mungkin.

Katanya, setakat ini pihaknya telah mengenal pasti sebanyak 59 lokasi di sekitar negeri ini sebagai lokasi berisiko kemalangan, terutama kemalangan maut, untuk pemasangan kamera AES.

"Daripada jumlah itu, 39 akan dipasang di jalan utama dan lebuh raya bagi mengesan kesalahan membabitkan had laju, sementara 18 lagi akan dipasang di kawasan lampu isyarat. Kemungkinan kami akan pasang AES separuh daripada 59 lokasi yang telah dikenal pasti itu iaitu di jalan-jalan persekutuan," katanya.

Sementara itu, beliau berkata kempen Op Selamat di Pulau Pinang pada kali ini menunjukkan perubahan yang ketara apabila pemandu mula sedar tentang undang-undang jalan raya dengan tidak menjadikan jalan raya sebagai kawasan kemalangan.

"Statistik penuh akan dikeluarkan selepas tamat operasi itu iaitu 17 Februari ini, tetapi apa yang saya boleh maklumkan Op Selamat pada kali ini mencapai objektifnya apabila jumlah saman yang dikeluarkan, kesalahan dilakukan pemandu dan jumlah kemalangan menurun dengan ketara," katanya.

Katanya, sepanjang operasi itu pihaknya turut menjalankan penyamaran iaitu anggota JPJ Pulau Pinang menaiki bas ekspres dan hasilnya mendapati ia memberi kesan positif.

"Sehingga Rabu, tiada saman dikeluarkan ke atas pemandu bas ekspres kerana mereka mematuhi peraturan dan ini menunjukkan kaedah yang dijalankan anggota JPJ berjaya mendisiplinkan pemandu bas ekspres," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Kadar Cukai Pendapatan Boleh Dikurangkan - PM

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain

Gempar juruterbang kesan UFO bentuk cerut