suria

Teater "Parah" Wakili Malaysia Ke Festival Teater Dunia 2013

PETALING JAYA: Pementasan teater Parah akan mewakili Malaysia dalam Festival Teater Dunia 2013 di Brisbane, Australia, bulan depan.

Pementasan akan dilakukan selama lima hari di Visy Theatre, Brisbane Powerhouse Feb 13.

"Saya gembira dapat mengambil mainan Malaysia yang unggul di luar Malaysia.

"Tahun ini, terdapat pementasan lain dari Iran, Belgium, Amerika Syarikat, Jerman, Ireland, Australia dan Britain.

"Saya tidak sabar untuk bertemu dengan artis dari negara-negara ini, mencari maklumat lebih lanjut mengenai teater dan mereka berkongsi pengalaman dengan mereka." Kata pengarah Jo Kukathas, semasa menjalankan latihan di KLPAC pada Februari tahun lepas.

Kukathas berkata penglibatan Parah dalam festival tersebut merupakan idea Sreedhevi Iyeri iaitu seorang penyelidik Malaysia di Brisbane.

Beliau berkata Sreedhevi telah dibawa Pengarah Artistik Teater Andrew Ross untuk melihat persembahan Parah dan kemudian menjemput untuk menyertai Dunia Festival Teater Artistik Pengarah.

"Seperti Malaysia, Australia adalah sebuah negara berbilang budaya ditambah dengan sejarah yang kompleks migrasi. Oleh itu, isu-isu bangsa, identiti dan politik dekat dengan mereka.

"Malaysia, dengan budaya hibrid dan campuran pelbagai kaum dan agama, adalah sebuah negara yang memegang banyak cerita yang akan bergema di banyak tempat di seluruh dunia." Kata Kukathas.

Barisan pelakon Parah terdiri daripada pelakon muda Farah Rani, Iedil Putra, Branavan Aruljothi dan Gregory Sze.

"Saya sangat teruja. Saya tidak fikir kami membuat persembahan di sana. "Kata Farah.

Ditulis oleh penulis drama dari Singapura, Alfian Sa'at dan diilhamkan oleh filem terakhir Allahyarham Yasmin Ahmad, Talentime, serta novel Abdullah Hussain, Interlok, Parah meneliti tema identiti, kepunyaan dan kuasa perkataan.

Artikel Lain