Isu Salun: Kelantan Mungkin Pertimbang Kecualikan Pendandan Rambut Bukan Islam - Semasa | mStar

Isu Salun: Kelantan Mungkin Pertimbang Kecualikan Pendandan Rambut Bukan Islam

KOTA BARU: Kelantan mungkin mempertimbangkan rayuan tukang gunting rambut dan pendandan rambut bukan Islam di Kota Baru untuk mengecualikan mereka daripada undang-undang majlis perbandaran yang melarang mereka daripada memberi khidmat kepada pelanggan berlainan jantina.

“Adalah mustahil kerana mereka (orang-orang yang membantah) adalah bukan Islam,” kata Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pada Selasa.

“Islam membenarkan mereka mengamalkan budaya mereka, selagi ia tidak melanggar agama (Islam)," katanya bagaimanapun menegaskan bahawa "pertama sekali kita mesti menegakkan undang-undang yang berasaskan Syariah.. Insya-Allah.”

Beliau berkata demikian kepada pemberita sebelum mesyuarat lima anggota Kongres Penyokong PAS yang diketuai oleh penasihat, Jeff Lee WengChun di kediaman rasmi KJR 10 di sini pada Selasa yang mahu bukan Islam akan dikecualikan daripada undang-undang.

"Saya telah menjemput Ketua Dewan Ulama Negeri, Datuk Mat Iraq (Mohamad Daud) untuk membincangkan mesyuarat dengan ahli-ahli kongres dan saya akan membawa dalam mesyuarat Exco untuk disahkan sebelum membuat apa-apa pendirian rasmi mengenai isu itu," katanya.

Penasihat rohani PAS mengakui bahawa ia mungkin telah "terlepas pandang" oleh kerajaan negeri apabila melaksanakan Syariah yang berdasarkan undang-undang kecil yang memberi kesan kepada bukan Islam.

"Mungkin kerana tiada kerajaan yang lain cuba untuk melaksanakan sistem sebelum ini, kita mungkin telah terlepas pandang," katanya.

Nik Abdul Aziz mengulas mengenai rasa tidak puas hati atas majlis perbandaran yang mengasingkan jantina oleh undang-undang yang melarang pendandan rambut wanita dari memotong rambut lelaki walaupun mereka bukan Islam.

Pengusaha salun rambut di bandar menerima tamparan dengan saman-saman bermula dari denda kompaun RM250 hingga RM300 kerana undang-undang telah diperkenalkan 10 tahun lalu.

Para peniaga bukan Islam mengadu bahawa undang-undang tersebut menjejaskan perniagaan mereka.

Sementara itu, Jeff Lee berkata, kongres itu bertujuan untuk meminta Nik Abdul Aziz untuk mengecualikan orang bukan Islam daripada undang-undang kecil berkenaan.

"Kami juga mahu merayu Tok Guru (Nik Abdul Aziz) bagi pihak bukan Islam untuk mengkaji semula undang-undang itu kerana salun rambut kini adalah jauh berbeza dari 20 tahun lalu.

"Kami telah mengambil gambar salun rambut untuk menunjukkan kepada Tok Guru dalam harapan memberinya gambaran jelas mengenai situasi untuk membantu pengusaha salun bukan Islam," katanya.

Sementara itu, di Kuala Lumpur, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pada Selasa berkata, kerajaan Kelantan tidak bercadang untuk melaksanakan undang-undang Islam ke atas bukan Islam.

"PAS memandang serius kebimbangan orang bukan Islam atas isu salun rambut unisex di Kelantan," katanya dalam satu kenyataan yang dibacakan oleh Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub (PAS - Kubang Kerian) di lobi Parlimen.

"Jawatankuasa pusat parti telah dimaklumkan oleh kerajaan Kelantan bahawa mereka sudah bersedia untuk mempertimbangkan cadangan daripada kumpulan bukan Islam mengenai cara terbaik menyelesaikan masalah ini mengikut konsep kebebasan beragama bagi orang bukan Islam," kata Abdul Hadi.

Beliau berkata, kerajaan Kelantan terpaksa menjalankan tanggungjawabnya berdasarkan mandat yang diberikan oleh rakyat untuk memastikan pemeliharaan kesucian moral umat Islam.

"Jawatankuasa pusat PAS mengalu-alukan sifat terbuka kerajaan Kelantan PAS yang komited untuk menyelesaikan masalah melalui perbincangan," kata Abdul Hadi.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain