Muhyiddin Saran Umat Islam Perbaharui Azam Untuk Kejayaan - Semasa | mStar

Muhyiddin Saran Umat Islam Perbaharui Azam Untuk Kejayaan

KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Rabu menyarankan umat Islam di negara ini supaya bersama-sama memperbaharui azam untuk terus menempa kejayaan dan kemajuan sempena bermulanya tahun baru Hijrah 1434.

Beliau berkata Islam tidak menggalakkan umatnya berpeluk tubuh dan hanya berdoa mengharapkan rezeki datang menggolek tanpa berusaha.

"Sesungguhnya ajaran Islam tidak pernah menyuruh umatnya menyerahkan segala-gala kepada takdir tanpa berusaha untuk memperbaiki diri dan mengorak langkah ke arah kesejahteraan hidup," katanya dalam perutusan Maal Hijrah 1434H yang disambut Khamis.

Muhyiddin berkata ajaran Islam juga menuntut umatnya supaya memelihara silaturrahim dan tidak melemparkan fitnah sesama sendiri atau melakukan tindakan yang akan melemahkan umat Islam.

"Justeru, marilah kita bersatu sebagai satu ummah dalam menghadapi segala cabaran dan rintangan," katanya.

Sambil mengucapkan Selamat Menyambut Awal Muharram 1434H kepada umat Islam, Muhyiddin berharap segala usaha yang dilaksanakan mereka mendapat keredaan Allah S.W.T dan Malaysia terus terpelihara.

Beliau berkata Awal Muharam merupakan pembuka kepada tahun hijrah yang membawa erti sangat besar kepada seluruh umat Islam di dunia.

Menurutnya keseluruhan perjuangan Rasulullah SAW adalah gabungan tindakan yang berasaskan kepada prinsip-prinsip Islam sejati dengan sentiasa berikhtiar, sabar dan tidak putus asa serta sentiasa berserah kepada Allah S.W.T.

Sambutan Maal Hijrah 1434 Peringkat Kebangsaan bertemakan 'Wasatiyyah Tonggak Kesatuan Ummah' akan diadakan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya. - BERNAMA

Artikel Berikut

Muktamar PAS: Lima Usul Akan Dibahas

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain