PM Terima Kunjungan Hormat Jawatankuasa RCI Siasat Pendatang Asing Di Sabah - Semasa | mStar

PM Terima Kunjungan Hormat Jawatankuasa RCI Siasat Pendatang Asing Di Sabah

Anggota Jawatankuasa Suruhanjaya Siasatan DiRaja (RCI) bagi menyiasat mengenai kebanjiran pendatang asing di Sabah (gambar atas dari kiri) Pengerusinya, Tan Sri Steve Shim Lip Kiong, Setiausaha, Datuk Saripuddin Kassim, Datuk K.Y Mustafa. (Gambar bawah dari kiri) Tan Sri Herman Luping, Datuk Henry Chin Poy-Wu, Profesor Datuk Seri Dr Kamaruzaman Ampon. -fotoBERNAMA
Anggota Jawatankuasa Suruhanjaya Siasatan DiRaja (RCI) bagi menyiasat mengenai kebanjiran pendatang asing di Sabah (gambar atas dari kiri) Pengerusinya, Tan Sri Steve Shim Lip Kiong, Setiausaha, Datuk Saripuddin Kassim, Datuk K.Y Mustafa. (Gambar bawah dari kiri) Tan Sri Herman Luping, Datuk Henry Chin Poy-Wu, Profesor Datuk Seri Dr Kamaruzaman Ampon. -fotoBERNAMA

PUTRAJAYA: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Jumaat menerima kunjungan hormat pengerusi dan anggota Jawatankuasa Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi menangani masalah berkaitan pendatang asing tanpa izin di Sabah di pejabatnya di Bangunan Perdana Putra di sini.

Yang hadir ialah Pengerusi suruhanjaya, bekas Hakim Besar Sabah dan Sarawak Tan Sri Steve Shim Lip Kiong dan setiausaha RCI iaitu Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Saripuddin Kasim.

Yang lain adalah bekas Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah Prof Datuk Dr Kamaruzaman Ampon, bekas Peguam Besar Negeri Sabah Tan Sri Herman Luping, bekas Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk K.Y Mustafa dan Timbalan Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia yang juga bekas Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Henry Chin Poy Wu.

Pada majlis itu, Perdana Menteri menyerahkan watikah pelantikan kepada mereka yang disaksikan Ketua Setiausaha Negara Datuk Seri Dr Ali Hamsa, sebelum meneruskan pertemuan selama kira-kira setengah jam bermula 5 petang.

Hadir sama Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail.

Suruhanjaya itu diberi tempoh enam bulan bagi menyiapkan siasatan mengenai kebanjiran pendatang tanpa izin di negeri itu.

Sementara itu, Shim berkata dalam pertemuan itu mereka memberi taklimat kepada Perdana Menteri mengenai apa yang dilakukan mereka.

"Saya rasa Perdana Menteri telah menyuarakan pandangannya dan kami mengambil perhatian pandangannya," katanya kepada pemberita selepas pertemuanitu.

Shim berkata RCI sudah memulakan siasatan kes-kes tertentu dan pada masa ini mereka tidak menghadapi masalah dalam melakukan siasatan.

"Kami mempunyai sepasukan pegawai yang efisien untuk menyiasat. Sebaik kami selesai siasatan, kami akan teruskan dengan pendengaran saksi-saksi," katanya.

Menjawab soalan sama ada mereka boleh mengemukakan laporan dalam tempoh enam bulan, beliau berkata mereka akan berusaha sebaik mungkin.

"Sudah pasti di bawah peruntukan (tertentu) kami boleh meminta tempoh lanjutan jika ia tidak dapat diselesaikan," katanya. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain