IKIM Tubuh Jawatankuasa Khas Bincang Isu LGBT - Semasa | mStar

IKIM Tubuh Jawatankuasa Khas Bincang Isu LGBT

KUALA LUMPUR: Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) akan mewujudkan satu jawatankuasa khas dalam masa terdekat bagi membincangkan isu Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender (LGBT) di negara ini.

Ketua Pengarahnya, Datuk Nik Mustapha Nik Hassan berkata, jawatankuasa berkenaan akan disertai 50 wakil pertubuhan bukan kerajaan (NGO) antaranya Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Perikatan Belia Bersatu Malaysia (PEMBELA), Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan dan pakar akademik.

"Pihak Ikim akan memilih beberapa orang daripada 50 NGO itu dan akan mengadakan susulan dari semasa ke semasa untuk memantapkan kefahaman mengenai isu ini. "Kita nak sampaikan mesej kepada masyarakat bahawa gaya hidup pergaulan bebas serta seksual bebas ini merupakan sesuatu perkara yang memberi kesan negatif kepada kemajuan dan kestabilan negara," katanya kepada pemberita selepas muzakarah Pakar LGBT: Cabaran dan Penyelesaian di sini, Selasa.

Program itu bertujuan menjelaskan fenomena LGBT dari perspektif undang-undang, sosial, agama dan perubatan; memahami isu berkaitan LGBT seperti isu hak asasi manusia dan kesannya kepada struktur sosial masyarakat serta cadangan penyelesaian terhadap pertembungan antara hak asasi manusia dan hakikat kemudharatan perilaku LGBT.

Nik Mustapha berkata, jawatankuasa itu akan menyerahkan satu laporan kepada pihak berwajib untuk tindakan susulan berhubung isu berkenaan.

"Laporan yang akan diserahkan ini mesti bersandarkan kepada hujah-hujah dan fakta-fakta serta pemahaman yang berpandukan Al-Quran.

"Jadi ia memakan masa, kita harus duduk bersama dan berbincang supaya kita tidak mengesyorkan sesuatu tanpa memahami permasalahan sebenar yang dihadapi golongan LGBT ini," katanya.

Sementara itu Pegawai Penyelidik Kanan Pusat Kajian Syariah, Undang-undang dan Politik Ikim, Enizura Abdul Aziz berkata, media merupakan medium penting untuk memastikan kesedaran mengenai LGBT diterapkan kepada masyarakat.

"Perkara ini perlu dibincangkan secara ilmiah dan akademik. Perkara ini perlu dijelaskan tentang gejala dan masalahnya yang akan membawa kesan buruk kepada kehidupan masyarakat kita pada masa ini," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.