suria

500,000 Belum Tuntut MyKad Baru

PETALING JAYA: Lebih 500,000 rakyat Malaysia masih belum menuntut MyKad mereka dari Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan sikap acuh tidak acuh itu akan menimbulkan masalah yang tidak dijangka.

Jika maklumat termasuk alamat telah dikemas kini ketika permohonan tetapi MyKad baru itu tidak dituntut pada waktu ditetapkan, kemungkinan akan berlaku masalah kecil apabila menjalankan perniagaan atau memohon pinjaman.

"Butiran dalam kad pengenalan lama atau MyKad sementara akan menjadi tidak sah dan tidak sepadan dengan data yang dikemas kini di JPN," kata Pegawai Perhubungan Awam JPN, Jainisah Mohd Noor kepada The Star.

Beliau berkata, kira-kira 1.6 juta orang memohon MyKad versi baru itu yang dilengkapi ciri-ciri keselamatan dipertingkat yang diperkenalkan awal tahun ini.

Namun, seramai 456,985 pemohon masih belum menuntut MyKad tersebut.

Sejumlah 53,183 orang yang memohon MyKad versi lama yang dikeluarkan sebelum Januari turut belum mengambil kad tersebut.

Permohonan penukaran MyKad baru itu mendapat sambutan hangat di kalangan rakyat Malaysia kerana ia lebih tahan lama berbanding versi lama.

JPN menerima kira-kira 21,000 permohonan setiap hari pada April lalu.

Malaysia merupakan negara pertama di dunia yang menggunakan kad pengenalan yang menggabungkan foto dan data cap jari biometrik pada cip komputer.

Selain diperbuat daripada bahan 'polycarbonate' yang lebih tahan dan menggunakan teknologi turisan laser pada permukaan kad serta dilengkapi perlindungan antisalinan bagi mengelakkan pemalsuan.

Berbeza daripada MyKad lama, nombor kad pengenalan pada MyKad baru itu diukir dengan laser dalam huruf kecil di bawah foto.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

22 Rumah Musnah Dalam Kebakaran

Artikel Lain