Masalah Sampah, Terserah Pada Kerajaan Selangor:Chor - Semasa | mStar

Masalah Sampah, Terserah Pada Kerajaan Selangor:Chor

PUTRAJAYA: Kerajaan Persekutuan tidak akan campur tangan dalam masalah sampah di Selangor kerana kerajaan negeri itu memilih tidak mahu menyertai penswastaan kutipan sisa pepejal dan pembersihan awam.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Seri Chor Chee Heung berkata Selangor dan Pulau Pinang memilih tidak mahukan penswastaan apabila Akta Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam 2007 (Akta 672) dilaksanakan tahun lepas.

"Saya fikir ini adalah suatu tindakan yang tidak betul (untuk tidak menyertai penswastaan penggurusan sisa pepejal), kerana saya telah banyak menegaskan bahawa dalam soal kesihatan dan kebersihan awam, politik tidak boleh dicampur-adukkan.

"Sekarang kita tidak boleh berbuat apa-apa lagi, melainkan kerajaan Selangor kembali kepada kita menyertai sekim tersebut. Barulah saya akan mengemukakannya ke peringkat kabinet untuk mendapatkan kelulusan.

"Bola kini berada di kaki kerajaan Selangor," kata Chor kepada pemberita selepas perhimpunan bulan kementerian itu di sini Isnin.

Beliau diminta mengulas aduan penduduk di Selangor tentang kutipan sampah sarap yang tidak menentu berikutan tindakan kerajaan negeri menamatkan kontrak dengan Alam Flora Sdn Bhd tahun lepas.

Menurut Chor, penswastaan pungutan sisa pepejal dan pembersihan awam dapat meningkatkan kualiti perkhidmatan membolehkan pemegang konsesi terpilih membuat pelaburan besar-besaran menggunakan teknologi terkini, jentera dan peralatan moden selain tenaga kerja mahir dalam memberi perkhidmatan lebih cekap.

Katanya, jika semua negeri menyertai sekim itu, barulah ada keselarasan dalam kerja pengurusan sisa pepejal.

Chor berkata kerajaan Persekutuan terpaksa membayar tambahan minimum RM500 juta setahun untuk mempastikan pengurusan perkhidmatan sisa yang berkesan.

"Rakyat semua tanpa mengira di mana mereka tinggal, selagi kerajaan negeri berada di bawah sekim penswastaan tersebut, rakyat tidak akan menanggung beban membayar lebih kerana sisa pepejal.

"Orang ramai terus membayar cukai taksiran mengikut kadar biasa kepada penguasa tempatan bagi bil taksiran dan bakinya akan ditanggung oleh kerajaan Persekutuan," katanya.

Chor berkata Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal Negara dan Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (PPSPPA) akan mengawasi semua kerja yang dijalankan di negeri mengikut sekim tersebut.

"Kalau kontraktor tidak buat kutipan sampah, kita berhak potong bayaran. Inilah sebabnya perkhidmatan bertambah baik setiap hari selepas penswastaan," katanya.

Chor berkata di peringkat awal, kerajaan Persekutuan mengharapkan Selangor dan Pulau Pinang menguatkuasakan Akta 672, namun mereka menolak 'walau apapun alasan'.

"Penswastaan ini bukanlah suatu keputusan yang dibuat semalaman. Ianya diputuskan 13 tahun lalu dan kontraktor dipilih secara tawaran terbuka dan mereka mula membuat kerja. Dalam tempoh itu hanya kerajaan yang meluluskan mereka," katanya.

Di bawah penswastaan pungutan sisa pepejal dan pembersihan awam, Alam Flora Sdn Bhd akan menguruskannya di kawasan tengah dan pantai timur terdiri Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya, Pahang, Terengganu dan Kelantan.

Manakala SWM Environment Sdn Bhd mengendalikannya di kawasan selatan meliputi Johor, Melaka dan Negeri Sembilan sementara Environment Idaman Sdn Bhd ditugaskan mengurus di kawasan utara di Kedah dan Perlis. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Lebuh Raya Smart Ditutup Malam Rabu

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain

Guardiola bakal tinggalkan City?