Peneroka Bersyukur Bonus Insentif Produktiviti - Semasa | mStar

Peneroka Bersyukur Bonus Insentif Produktiviti

MARAN: Pemberian bonus insentif produktiviti kepada para peneroka dilihat sebagai satu hadiah bermakna kepada warga peneroka dalam persiapan untuk sesi persekolahan anak-anak mereka.

Bagi lebih 15,000 peneroka di Felda Wilayah Jengka, bonus berkenaan dilihat dapat meringankan beban dalam menyediakan persiapan persekolahan anak-anak menjelang tahun baru ini.

Timbalan Pengerusi Gabungan Jawatankuasa Kemajuan Keselamatan Rancangan (JKKR) Felda Wilayah Jengka, Sulaiman Bakar berkata kerajaan Barisan Nasional di bawah pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah memperlihatkan komitmen dan keikhlasan untuk membantu masyarakat peneroka.

"Bonus insentif RM400 hingga RM1,200 yang dinikmati warga Felda membuktikan situasi sebenar bahawa kerajaan tidak mengabaikan kebajikan golongan berkenaan," katanya ketika ditemui di sini, baru-baru ini.

Pada 23 Dis lepas, Perdana Menteri mengumumkan Felda akan membayar bonus insentif produktiviti antara RM400 dan RM1,200 kepada peneroka tanah rancangan itu pada tahun ini, kadar yang sama seperti tahun lepas.

Pembayaran bonus insentif berjumlah RM102.6 juta itu yang bergantung kepada penghantaran hasil, melibatkan 95,949 daripada 112,635 peneroka Felda bagi menghargai sumbangan mereka terhadap kemajuan industri sawit dan getah negara serta insentif menghantar hasil melalui Felda.

Bagi Ketua Peneroka Felda Jengka 18, Samad Samah, 59, pemberian itu sangat bermakna kepada ketua isi rumah dalam persiapan keperluan persekolahan anak-anak tahun depan.

Katanya warga peneroka perlu terus memberi sokongan kepada kerajaan dan Perdana Menteri yang telah berusaha untuk memakmur negara serta rakyat.

Ketua Peneroka Felda Kota Gelanggi 1, Abdul Rahman Ghani, 48, pula berkata masyarakat peneroka Felda perlu rasional sekiranya mahu menyokong pihak pembangkang kerana kerajaan Barisan Nasional sejak dahulu lagi sentiasa mengambil berat tentang kebajikan rakyat.

Ketua Peneroka Felda Jengka 3, Zainuddin Jantan, 58, berkata pemberian bonus itu merupakan satu rahmat bagi warga peneroka untuk menampung perbelanjaan mereka.

"Tohmahan pembangkang bahawa kerajaan tidak menjaga kebajikan adalah tidak benar sama sekali," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain