ICT Penting Untuk Capai Matlamat Negara Berpendapatan Tinggi - Rais Yatim

MELAKA: Peranan utama teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) adalah penting bagi Malaysia untuk melonjak menjadi sebuah negara berpendapatan tinggi, kata Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Beliau berkata ICT menyokong pelan transformasi nasional dengan membangun daripada infrastruktur aras dasar sebagai asas kepada aras tertinggi akulturasi dan penerimaan rakyat sebagai tenaga berasaskan pengetahuan.

"ICT perlu disebar sebagai impak kepada semua 12 matlamat Bidang Utama Ekonomi Nasional atau NKEA. Dan 85 peratus Program Tranformasi Kerajaan (GTP)dan Program Transformasi Ekonomi (ETP) berkisar daripada bidang kesalinghubungan, sokongan, aplikasi, penggunaan, ekonomi dan sebagainya, setiap satu mempunyai elemen ICT.

"Oleh itu, ICT terbukti merupakan pembeza utama dalam pelan transformasi kita," katanay dalam ucaptama pelacaran Persidangan Antarabangsa kali ke-11 mengenai 'Sistem Risikan Hibrid" (HIS) Persidangan Antarabangsa ke-7 mengenai Jaminan dan Keselamatan Maklumat (IAS 2011) di Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM), di sini, Selasa.

Teks ucapannya dibacakan Timbalannya Datuk Joseph Salang.

Persidangan empat hari bermula semalam itu dianjurkan oleh Fakulti Maklumat dan Teknologi dan Komunikasi, UTeM dan 'Machine Intelligence Research Labs (MIR Labs) yang disertai penyelidik dan pengamal dalam sektor pendidikan dan industri dari seluruh dunia.

Rais berkata pada masa ini Malaysia mengikuti laluan GTP dan ETP melalui Rancangan Malaysia Kesepuluh dan Kesebelas.

"Dalam tempoh 10 tahun Rancangan Malaysia itu yang bermula 2011 hingga 2020 jelas menunjukkan peranan penting ICT," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain