KDN Tubuh Empat Sub-unit Khas Tangani isu Warga Asing - Semasa | mStar

KDN Tubuh Empat Sub-unit Khas Tangani isu Warga Asing

PUTRAJAYA: Kementerian Dalam Negeri (KDN) menubuhkan empat sub-unit khas untuk menangani isu warga asing di negara ini, kata Menterinya Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein pada Isnin. Beliau berkata sub-unit itu akan menangani isu mengenai warga dan pekerja asing di Sabah dan Sarawak, isu pelarian, isu pelajar asing dan isu tuduhan politik yang tidak berasas.

Selain itu kesemua sub-unit berkenaan turut melihat perkara sampingan bagi menambah baik Program 6P, katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat bersama pengarah imigresen negeri, di sini.

"Empat sub-unit ini akan lebih fokus mengenai apa yang harus dilakukan. Mereka akan bekerja dengan kementerian dan agensi termasuk agensi asing," katanya.

Hishammuddin berkata walaupun penubuhan empat sub-unit itu tidak termasuk dalam objektif utama jawatankuasa kabinet dan Program 6P, KDN mengambil inisiatif sendiri untuk memastikan hasil yang lebih baik. Katanya semua sub-unit berkenaan akan membentangkan laporan kepada Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pekerja Asing dan Pendatang Tanpa Izin (PATI) yang dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Sub-unit ini akan dianggotai pegawai dari agensi di bawah kementeriannya dan KDN akan mengumumkan perinciannya sedikit masa lagi, katanya.

Sementara itu, mengulas mengenai sub-unit bagi menangani tuduhan tidak berasas, Hishammuddin berkata langkah tersebut bagi memastikan tuduhan yang dilontar pihak berkenaan tidak membelenggu Program 6P.

"Dengan penubuhan unit ini, tuduhan boleh dijawab menerusi Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen yang juga dianggotai pihak pembangkang.

"Kalau tidak, hari-hari kita jawab perkara-perkara tida berasas yang akhirnya tidak membawa apa-apa manfaat kerana ia berunsurkan politik," katanya.

Mengenai unit menangani isu pelajar asing pula, Hishammuddin berkata mereka akan bekerjasama dengan kementerian berkenaan termasuk Kementerian Pengajian Tinggi dan Kementerian Luar serta institusi pengajian tinggi awam dan swasta bagi mencari pendekatan terbaik untuk menangani isu pengambilan pelajar asing.

"Kita akan menilai keistimewaan yang diberikan kepada para pelajar asing yang menuntut di negara ini untuk memastikan ia tidak disalahgunakan," katanya dan menambah keistimewaan termasuk membenarkan mereka bekerja separuh masa pada waktu tertentu seperti cuti semester.

"Kita risau kesempatan ini digunakan mereka untuk melakukan aktiviti jenayah atau salah laku sosial," katanya.

Dari Januari hingga September tahun ini, kerajaan meluluskan 76,472 pas pelajar dan daripada jumlah itu, 18,626 pas dikeluarkan untuk lima negara utama Afrika iaitu Nigeria, Sudan, Somalia dan Bostwana serta Libyan Arab. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

Artikel Lain