Kerajaan Mahu Penggiat Industri Kreatif Lebih Berdaya Saing Kembangkan Produk - Semasa | mStar

Kerajaan Mahu Penggiat Industri Kreatif Lebih Berdaya Saing Kembangkan Produk

KUALA LUMPUR: Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK) mahu penggiat industri kreatif di negara ini lebih berdaya saing dalam usaha mengembangkan produk mereka termasuk dalam penerbitan animasi.

Timbalan Menteri berkenaan Datuk Joseph Salang Gandum berkata dengan cara itu, ia boleh menyumbang kepada pertumbuhan industri kreatif di negara ini sekali gus menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara hub konten kreatif yang diiktiraf di peringkat antarabangsa.

"Kita sentiasa memberi galakan kepada penggiat industri kreatif dengan menyediakan dana yang mencukupi untuk mereka menghasilkan produk dan terus berdaya maju dalam bidang ini," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Konten Kreatif Antarabangsa (IC3) anjuran Persatuan Selepas Pengeluaran Animasi dan Konten Kreatif Malaysia (POSTAM) di sini, Selasa.

Turut hadir Presiden POSTAM Yoki Chin dan Timbalan Presiden POSTAM Amir Irwan Bahruddin.

Bagi produk animasi, beliau berkata kementerian itu tiada halangan untuk mana-mana penggiat industri tersebut menerbitkan produk mereka asalkan ia tidak melanggar peraturan yang ditetapkan.

"Dalam hal ini (penerbitan animasi) kerajaan adalah terbuka...tetapi nilai-nilai murni yang ada di negara kita, perlu dipatuhi dan diterapkan dalam produk yang akan dihasilkan itu.

"Kita tidak ada sekatan yang ketat. Misalnya bagi penerbitan animasi, unsur pornografi harus dielakkan malah skrip animasi juga perlu diteliti agar tidak menyentuh sensitiviti," kata Salang.

Seramai 400 peserta terdiri daripada pengasas industri kreatif seperti penulis skrip dan pelajar dari institusi pengajian tinggi termasuk Universiti Lim Kok Wing, Kolej Komuniti Selayang, The One Academy dan Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA) menghadiri persidangan itu.

POSTAM yang diasaskan pada 1996 menyediakan peluang inovasi untuk rangkaian dan perkongsian maklumat kepada profesional dalam pelbagai bidang selepas produksi termasuk animasi, kesan visual, kandungan kreator untuk generasi konten kreatif digital dunia akan datang. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Kerani Lepas Tuduhan Rompak Warga Indonesia

Artikel Berkaitan

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

Artikel Lain